Tagtik

Welke "joker" kan Oekraïne inzetten in het conflict met Rusland?

Poetin blijft aan het roer in Rusland. Hoe zullen de komende zes jaar eruitzien, vooral voor Oekraïne (dat nu al meer dan twee jaar wordt aangevallen)? 

Volgens *The Daily Digest* is het onwaarschijnlijk dat het conflict zal eindigen, maar een positieve uitkomst "kan afhangen van de Verenigde Staten". Ken Osgoode, professor geschiedenis aan de Colorado School of Mines (in de staat Illinois), is het hiermee eens: "Het intrekken van de Amerikaanse steun en de Amerikaanse druk op Oekraïne om te onderhandelen zal een overwinning voor Poetin betekenen. Zelfs als hij alleen het momenteel door Rusland bezette gebied in handen houdt, zal Poetin deze overwinning claimen." 

Volgens de professor zullen de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 beslissend zijn voor Oekraïne, omdat ze de "belangrijkste joker" voor het land vormen. Wie die verkiezingen wint, zou weleens het verdere verloop van de oorlog kunnen bepalen. Want als de VS Oekraïne geen hulp meer biedt, zou Poetin zijn invasie kunnen voortzetten en Polen binnenvallen, of een grote aanval tegen de NAVO kunnen inleiden.

Volgens Ken Osgoode zijn dit echter onwaarschijnlijke scenario's. Want "zelfs als de Verenigde Staten zich uit de NAVO zouden terugtrekken, blijft de alliantie een formidabele macht, met nucleair bewapende landen die de andere lidstaten steunen". Elke poging tot een aanval zou een massale reactie uitlokken.

(Fausto with AsD/Source: The Daily Digest/Illustration picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren