FIFA verwacht “aanzienlijke inspanning” van Saoedi-Arabië op gebied van mensenrechten
De toezeggingen van Saoedi-Arabië op het gebied van de mensenrechten zullen tussen nu en het WK van 2034 een “aanzienlijke inspanning in termen van tijd en energie” vergen, volgens het evaluatierapport over het bod van het koninkrijk om de wedstrijden te organiseren, dat zaterdag door de FIFA is gepubliceerd. Drie weken geleden riep Amnesty International de FIFA op om het biedingsproces “stop te zetten”.
De publicatie van dit rapport komt tien dagen voor het Congres van de Internationale Voetbalfederatie, dat op 11 december officieel de gastlanden voor de wereldkampioenschappen van 2030 en 2034 moet aanwijzen. Saoedi-Arabië is de enige kandidaat voor 2034, terwijl het trio Marokko, Spanje en Portugal meedingen naar de organisatie van het evenement in 2030. Paraguay, Uruguay en Argentinië zullen elk een wedstrijd organiseren als onderdeel van de viering van het honderdjarig bestaan van de competitie.
Het bod van Saoedi-Arabië voor 2034 “is over het algemeen een zeer solide voorstel, wat wordt weerspiegeld in de uitkomst van de technische evaluatie van de voorgestelde infrastructuur (sport en andere) en in het commerciële potentieel. (…) Rekening houdend met al deze overwegingen heeft het bod duidelijk aangetoond dat het in staat is om het WK van 2034 te organiseren”, merkt de FIFA op in haar evaluatierapport. Het mondiale bestuursorgaan wijst er echter op dat “op het gebied van mensenrechten, over het geheel genomen, de verplichtingen die zijn aangegaan voor de toepassing van de verschillende maatregelen (…) een aanzienlijke inspanning vergen in termen van tijd en energie, met name op bepaalde gebieden. De risicobeoordeling weerspiegelt deze overwegingen.“
In haar beoordelingsrapport beschouwt de FIFA de risico’s met betrekking tot het respect voor de mensenrechten als “gemiddeld”. “Er is een niet te verwaarlozen kans dat de wedstrijd als katalysator zal werken voor lopende en toekomstige hervormingen en zal bijdragen aan positieve gevolgen voor de mensenrechten voor de bevolking van Saoedi-Arabië en de omliggende landen, die verder gaan dan de wedstrijd zelf”, voegt de FIFA toe in het document. Saoedi-Arabië, dat de doodstraf kent en de vrijheid van meningsuiting streng beperkt, wordt regelmatig bekritiseerd om zijn mensenrechtensituatie.
Het conservatieve koninkrijk, dat gastheer is van verschillende internationale sportevenementen, wordt vaak beschuldigd van “sportwashing”, het gebruik van sport om de aandacht af te leiden van zijn staat van dienst op het gebied van mensenrechten.
(Pascal Glo/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)