Tagtik

Daarom heb jij altijd zo snel honger na je ontbijt

Wanneer je na je ontbijt snel honger hebt, is het belangrijk om dit ontbijt eens kritisch onder de loep te nemen.
Deze ontbijtproducten vermijd je best en vervang je door meer verzadigende alternatieven.

Kant-en-klare granola
De kant-en-klare granola van in de supermarkt bevat meestal een portie toegevoegde suikers. Kies liever havermout, muesli of granola zonder toegevoegde suiker. Denk er eens over om zelf granola te maken. Echt niet zo moeilijk en jij kan toevoegen wat je zelf lekker vindt.

Light yoghurt
Yoghurt is gezond en lekker, maar vermijd echter de light varianten. Deze bevatten wel weinig vetten en calorieën, maar wel veel toegevoegde suikers. Hierdoor krijg je snel een suikerdip in de voormiddag. Het gebrek aan vetten zorgt ook voor een minder verzadigend gevoel.
Kies daarom liever voor de (half)volle variant, of kies voor proteïnerijke zuivel zoals Griekse yoghurt, Skyr of plattekaas zonder toegevoegde suikers natuurlijk. Deze kan je ’s morgens combineren met wat ongezouten noten, wat fruit, of je zelfgemaakte granola. Zo krijg je gegarandeerd geen honger meer in de voormiddag.

Ontbijtgranen en -repen
De afgelopen jaren werden deze repen erg populair als snelle hap tijdens de drukke ochtendrush. Ook aan kinderen werden deze wel eens gegeven als ontbijt. Qua samenstelling schieten ze heel wat te kort in vergelijking met een volwaardig ontbijt. Het zijn échte caloriebommen die dan nog eens snel worden naar binnen gespeeld. Een beter alternatief is een zelfgemaakte ontbijtreep, een volkorenproduct of de alternatieven hierboven vermeld.

Kant-en-klare smoothies of sapjes
Deze vloeibare ontbijtvariant zit ook vaak propvol toegevoegde suikers. Ze kunnen wel deel uitmaken van een volwaardig ontbijt als er bijvoorbeeld groenten, gezonde vetten of proteïnen in verwerkt worden. Dan drink je deze best op na het blenden. Zelf je smoothies maken met bv. pindakaas, amandelmelk of bladgroenten is een goed idee.

Koffiekoeken
Koffiekoeken kunnen lekker zijn, maar beschouw ze echter niet als standaard ontbijt. Ze bevatten heel veel verzadigde vetten en suiker waardoor het caloriebommen zijn zonder veel voedingswaarde. Een portie koffiekoeken verzadigt niet lang en zorgt weer al eens voor die suikerdip. Alternatief: zelfgemaakte havermoutpannenkoekjes.
Ook een zachtgekookt eitje bij het ontbijt zorgt voor extra proteïnen.

(FVDV for Tagtik/Source: NICE Voedingsinformatiecentrum - elleeten/Picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren