Een geopende fles wijn? Die bewaar je zo
Van bij de aperitiefhapjes tot aan het dessert; we serveren er de perfect passende wijn bij! Maar wat doe je met die geopende flessen wijn die niet leeg zijn? Hoe lang kan je deze bewaren?
De beslissende factor is vooral de kwaliteit: hoe beter de wijn, hoe langer hij houdbaar is in een open fles. Waar het op neerkomt, is dat zodra je de fles hebt geopend, zuurstof wordt geïntroduceerd, die in de wijn wordt opgenomen. Het is niet zozeer wat zich in die ruimte boven de wijn bevindt dat het verschil maakt, maar wat er op het moment van openen in de wijn wordt opgenomen. Als wijn echter te lang wordt blootgesteld aan te veel zuurstof, gaat wijn van topprestaties naar ronduit “slecht”. Wanneer wijn “slecht” wordt of “draait”, wordt die gewoon azijn.
Witte wijn en rosé
De meeste lichte, zoete witte en rosé wijnen blijven vijf tot zeven dagen goed in de koelkast met een kurk. Wijnen die steviger zijn (in vaktermen: wijnen met meer body) blijven maximum vijf dagen drinkbaar.
Rode wijn
Met een kurk op, bewaar je deze wijn op een koele en donkere plaats drie tot vijf dagen. Sommige wijnen met hogere tannines kan je na vijf dagen in de koelkast nog drinken. Haal deze er dan wel op tijd uit zodat je deze op kamertemperatuur kan serveren.
Mousserende wijn
Mousserende wijn, in de volksmond ook wel bubbels of schuimwijn genoemd, blijft één tot drie dagen goed in de koelkast met een stop erop. Cava of Champagne zal iets langer lekker blijven dan Prosecco. Gebruik echter geen kurk of gewone wijnstop. Investeer in een goede wijnstop.
Versterkte of destillatiewijnen
Versterkte wijnen zoals Portwijn, Sherry of Madeira blijven langer goed dankzij de brandy. Je kan ze maar liefst 28 dagen bewaren op een koele, donkere plaats. Hoe zoeter de wijn, hoe langer ze lekker blijft.
En wat met wijn in een doos?
Deze kan je twee tot drie weken bewaren in de koelkast. Dit komt omdat deze wijn niet in aanraking komt met zuurstof.
Hulpmiddelen om wijn te bewaren: de Vacu Vin, waarbij je met een pompje handmatig de fles vacuüm trekt, is heel handig en zijn geld waard.
(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)