Tagtik

Corona zorgt voor daling gas- en elektriciteitsprijzen

Door de coronacrisis is de prijs naar olie flink gedaald en door de overproductie dumpten olieproducenten hun olie op de markt tegen fel verminderde prijzen. In de VS zakte de prijs zelfs onder nul.

Stookolie werd meer dan 50% goedkoper ten opzichte van vorig jaar. Ook de prijzen voor diesel en benzine zakten met meer dan 20%.

Sinds de lockdown is het gasverbruik in België met bijna 40% gedaald, zo meldde de energieregulator CREG deze week in het parlement. Dit is vooral te wijten aan de daling van het gasverbruik in de industrie en de gasgestookte elektriciteitscentrales.

In combinatie met lage vraag naar gas door de voorbije zachte winter en een overaanbod aan gas, daalt de gasprijs nu al enkele maanden. De opslagcapaciteit van gas raakt stilaan vol en dus worden de gasoverschotten tegen lage prijzen op de markt gebracht. Volgens de CREG is het dan ook nu een uitgelezen moment om van gascontract te veranderen: voor 7 op 10 gezinnen zou dat een besparing van 230 euro per jaar kunnen betekenen.

Ook de prijs voor elektriciteit is flink gedaald: de stroomprijs ging in het rood door een combinatie van de coronacrisis, een dalende vraag, een grote productie van zonne- en windenergie en kerncentrales die hun stroomproductie niet konden verminderen. Volgens de CREG kunnen 3 op 4 gezinnen 135 euro besparen door hun stroomcontract aan te passen of over te stappen naar een andere leverancier.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren