Tagtik

Waarom Jurgen Conings een 'terreurverdachte' is

Jürgen Conings is sinds vorige maandagavond spoorloos en sinds vorige dinsdag is het leger en de politie met man en macht op zoek naar de voortvluchtige militair.

Door zijn extreemrechtse sympathieën was hij terechtgekomen op een lijst van OCAD, het orgaan dat het dreigingsniveau in ons land vastlegt. Daarin stond hij geboekt als een 'Potentieel Gevaarlijke Extremist', met dreigingsniveau 4, het hoogste niveau.

Toch kon hij bij het leger aan de haal gaan met een heel wapenarsenaal. In zijn afscheidsbrieven uitte hij dreigementen aan de regering, de virologen en het leger. Maandagavond werd hij gezien aan de woning van Marc Van Ranst (aan wie hij eerder al dreigementen uitte): om die reden werd de viroloog met zijn gezin ondergebracht in een safehouse. Ook minister van Defensie Ludivine Dedonder wordt extra beschermd.

In de media wordt hij nu ook een 'terreurverdachte' genoemd: de reden daarvoor is dat het federaal parket een onderzoeksrechter vorderde voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context".

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS, De Standaard/Picture: Federale politie)

Ook dit kan u interesseren