Tagtik

"De catastrofe die op de loer lag, is eigenlijk hier al aanwezig"

Afwisselend stortregens en extreme droogte: volgens de klimaatmodellen zullen deze twee weersverschijnselen vaker voorkomen. Ze zullen ook langer duren en heviger zijn. En dat allemaal door de antropogene (door de mens veroorzaakte) opwarming van de aarde. 

Vandaag gaat een observationele studie een stap verder en onthult voor het eerst bewijs dat dit zorgwekkende fenomeen al plaatsvindt. 

Onderzoekers van het Institute of Atmospheric Physics (IAP), de Universiteit van de Chinese Academie van Wetenschappen (UCAS) en het Britse Met Office hebben een systematische toename - over 75 procent van de regio's op aarde - in de variabiliteit van de neerslag sinds het begin van de 20e eeuw aangetoond. Zo meldt het medium Futura-Sciences. Europa wordt naar verluidt bijzonder zwaar getroffen door dit fenomeen, niet alleen op mondiale en regionale schaal, maar ook dagelijks en tussen seizoenen. De oorzaak? Klimatologen wijzen met een beschuldigende vinger naar onze uitstoot van broeikasgassen, die de aard van de atmosfeer heeft veranderd en deze natter en warmer heeft gemaakt.

Maar wat is neerslagvariabiliteit? 
Volgens de onderzoekers is het de spreiding van de neerslag in de tijd. Een hoge mate van variabiliteit kan lange perioden van droogte betekenen, of het equivalent van een jaar regen in slechts een paar dagen. Dit fenomeen maakt het veel moeilijker om de gevolgen van de opwarming van de aarde te voorspellen. 

De hoofdauteur van het onderzoek, Tianjun Zhou, luidt de alarmklok:
"De toekomst waar we ons zorgen over maakten is in feite al aangebroken. Deze snelle en extreme veranderingen leveren problemen op voor mensen, maar ook voor de veerkracht van infrastructuren, economische ontwikkeling en het functioneren van ecosystemen en koolstofputten. Onmiddellijke aanpassingsmaatregelen zijn essentieel om deze uitdagingen het hoofd te bieden."

(SR and AsD for Tagtik/Source: Futura-sciences/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren