Tagtik

Geweldig nieuws voor hondenliefhebbers uit China

China denkt eraan om het eten van hondenvlees te verbieden. Tevens zorgt de coronapandemie ervoor dat steeds meer Chinezen de consumptie van wild grondig willen herbekijken.

China heeft honden expliciet geschrapt van een ontwerplijst van vee en dieren dat voor consumptie mag worden gehouden. Onder het mom van "vooruitgang van de menselijke beschaving" en "publieke bezorgdheid en keuze voor dierenbescherming" werd de lijst deze week gelanceerd.

Hoewel hondenvlees in sommige regio's nog steeds wordt geconsumeerd door sommige Chinezen, zei het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken dat ze van de ontwerplijst zijn geschrapt omdat "honden zijn geëvolueerd van traditioneel vee naar gezelschapsdieren".

Volgens de Humane Society International, die de mentaliteitswijziging toejuicht, worden in China meer dan 90,49 miljoen honden en katten als huisdier gehouden, vergeleken met naar schatting 10 miljoen honden die jaarlijks in de vleeshandel worden gedood.

De lijst, die woensdag is gepubliceerd, vermeldt 31 soorten en rassen, waaronder varkens, koeien, kippen, konijnen en kamelen, evenals "speciaal vee" zoals rendieren en struisvogels die mogen worden grootgebracht voor consumptie of voor andere middelen zoals bont.

Het publiek heeft tot 8 mei de tijd om feedback te geven, waarna de lijst al dan niet wet zal worden.

De voorgestelde verordening maakt deel uit van een breder scala aan maatregelen tegen de consumptie van wilde dieren nadat de huidige Covid-19-epidemie ontstond op een vismarkt in de Chinese stad Wuhan waar ook wilde dieren, waaronder vleermuizen en slangen, verhandeld werden.

De Chinese regering heeft eind februari al alle illegale handel en het eten van wilde dieren verboden. De Zuid-Chinese stad Shenzhen verbood eerder deze maand de kweek en consumptie van honden- en kattenvlees en werd daarmee de eerste Chinese stad op het vasteland die deze maatregel invoerde.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren