Tagtik

Geboren op 17 oktober: Ziggy, een telg van de Marley-familie

David Nesta, zijn echte voornaam, werd in 1968 geboren in de wijk Trenchtown in Kingston, Jamaica. Hij is de zoon van Bob Marley en Rita, met wie hij maar liefst elf kinderen kreeg!



Nog voor de dood van zijn vader in 1981 vormden hij en zijn twee zussen Cedelia en Sharon en zijn broer Stephen in 1979 hun eigen groep, de Melody Makers. Als natuurlijke erfgenaam werd de oudste van de broers en zussen door de familie uitgekozen om te zingen op zijn begrafenis in Miami. Zijn eerste album met de Melody Makers, “Children Playing”, werd pas in 1984 uitgebracht op Tuff Gong, het label van zijn vader.



De zoon ziet in zijn veel te vroeg gestorven vader nog steeds “een revolutionaire figuur” die hem levensprincipes bijbracht waarvan hij niet van plan is af te wijken. “Love Is My Religion”, de titel van zijn tweede soloalbum uit 2006, is dan ook een letterlijke toepassing van een van de dogma's van de imposante figuur die Bob in zijn ogen nog steeds belichaamt. Het album leverde hem in 2007 ook een Grammy Award op, uiteraard in de categorie reggae.



In februari 2024 ging de biopic “One Love” online. Ziggy Marley was amper 12 jaar oud toen Bob stierf en maakte van de gelegenheid gebruik om nog eens te benadrukken dat de laatste woorden van de legendarische vertolker van “Exodus” niet “Money can't buy life” waren, zoals al jaren wordt beweerd. “Als ik lach,” vertrouwt hij me toe, ”is het net als de lach van mijn vader. Er lijken kleine stukjes van hem in mij te zitten!”



Voor Ziggy is een van de meest natuurlijke manieren om Bob te gedenken zijn eigen concerten te larderen met zorgvuldig gekozen covers. De laatste keer dat ik hem zag in 2022, speelde hij “Positive Vibration”, “Get Up Stand Up”, “Jamming”, “Could You Be Loved”, “One Love” en “Redemption Song”. Zo vader, zo zoon...



(Fausto with AK - Foto: Etienne Tordoir)



Foto: Ziggy Marley op het Werchter Festival (België) op 3 juli 1988. Hij was toen net 20 jaar oud (© Etienne Tordoir)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren