Tagtik

Geboren op 27 oktober: Simon Le Bon, zanger bij Duran Duran en ervaren schipper

Je zou kunnen denken dat de zanger, geboren in 1958, net meer is dan een knapperd die al tientallen jaren de aandacht trekt. Maar er is meer...


Voordat hij op de voorgrond trad als een aanbeden zanger, werd de amper zesjarige Simon op aandringen van zijn moeder gecast voor reclamespotjes in Groot-Brittannië. Een daarvan, opgenomen in 1964 voor Persil waspoeder, is gemakkelijk te vinden op internet. De heerlijk ouderwetse look en de krakende glimlach van de jongen overtuigden ons er al snel van dat “elke moeder dat helderwitte essentiële nodig heeft met een jongen in huis”. Op een leeftijd waarop zijn toekomstige bandgenoten in Duran Duran nog worstelen met hun tafels van vermenigvuldiging, beleeft Simon Le Bon zijn eerste grote succes! Aangezien hij ook lid was van zijn parochiekoor en op dezelfde school zat als Elton John, kunnen we gerust zeggen dat muziek ook een rol speelde in zijn kindertijd en adolescentie.



Een paar jaar later, na een paar onsuccesvolle ervaringen op het podium, zag hij zichzelf acteur worden en stemde hij er uiteindelijk mee in om in 1980 bij Duran Duran te gaan, alleen maar om te proberen een paar van de gedichten die hij had geschreven op muziek te zetten.

Bijna 45 jaar later staat Le Bon, ondanks enkele onvermijdelijke ups en downs, nog steeds stevig aan het roer van de Engelse band. Hun laatste album 'Danse Macabre' in 2023, wijselijk uitgebracht op Halloween (en dit jaar opnieuw aangeboden op dezelfde datum in een uitgebreide versie) mist zeker originaliteit, terwijl de cover van 'Evil Woman' van Electric Light Orchestra niet kan tippen aan de versie uit 1975. Hoe dan ook, met hun staat van dienst heeft de band weinig meer te bewijzen. Deze overlevenden van de New Romantics hebben een indrukwekkende reeks hits op zak, die ze nog altijd aan het oppoetsen zijn. 'Hungry Like The Wolf', ‘Rio’, ‘New Religion’, ‘Save A Prayer’, ‘Planet Earth’, ‘Girls On Film’ en de onvermijdelijke toevoeging aan de rijke soundtrack van James Bond met ‘A View To A Kill’ in 1985 zijn meer dan genoeg om hun status als wereldsterren te behouden.



Simon Le Bon heeft ook zeebenen. Sinds het midden van de jaren 80 spendeert hij een deel van zijn fortuin om zijn andere passie uit te leven. Hij hielp een jacht te financieren om deel te nemen aan de Whitbread Race, de beroemde zeilrace rond de wereld. Na een paar tegenslagen realiseerde hij eindelijk zijn droom, nam het roer over voor een paar etappes en eindigde als eervolle derde in zijn 'Drum' (de naam van zijn boot). Tot op de dag van vandaag gaat de zanger de open zee op wanneer de gelegenheid zich voordoet. Sinds een aantal jaar steunt hij ook de reddingsacties op zee van de Royal National Lifeboat Institution.

(Fausto with AK - Photo: Etienne Tordoir)

Foto: Simon Le Bon met Duran Duran op het podium in de Ancienne Belgique in Brussel (België) op 6 september 1981 (© Etienne Tordoir)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren