Tagtik

Nick Cave And The Bad Seeds: "Wild God", prille hoop aan een zijden draadje...

De Australische zanger die er kan uitzien als een vogelverschrikker, is geen vrolijke vent. Maar lieve hemel (God is bijna altijd bij hem aanwezig), wat is zijn muziek prachtig!



Met 'Wild God' wil de 67-jarige Australische rocker met de predikantenuitstraling van de legendarische Bad Seeds een apostel van veerkracht en zelfs verlossing worden. Op zijn achttiende album werpt Nick Cave een discrete sluier over de persoonlijke tragedies die hem recentelijk hebben overvallen: de dood van een moeder die hij koesterde (op de eerbiedwaardige leeftijd van 93 jaar) en bovenal de tragische verdwijningen van twee van zijn zonen, Arthur in 2015 en Jethro in 2022. Met de hulp van de onmisbare Warren Ellis en vaak hartverscheurende strijkersarrangementen biedt hij ons enkele van zijn meest toegankelijke songs sinds lange tijd: 'Final Ressue Attempt', 'Joy' (de toepasselijke naam) en 'Song Of The Lake', bijvoorbeeld.



Nick Cave is de geesten niet vergeten die hem al tijden achtervolgen. Het eerbetoon dat hij brengt aan Anita Lane, zijn ex-vriendin en muze uit de jaren 70 en 80, op “O Wow O Wow (How Wonderful She Is)” is verre van een morbide klaagzang. Het is niet zijn meest memorabele compositie, maar het straalt wel een ongewoon soort optimisme uit.

In de aanloop naar zijn komende concerten in Europa en het Verenigd Koninkrijk dacht ik een paar journalistieke collega's en muzikanten te vragen om een nummer uit het indrukwekkende repertoire van de artiest te kiezen dat het om de een of andere reden verdient om uitgelicht te worden. Wat mij betreft is dat nog steeds 'Where The Wild Roses Grow', het onwaarschijnlijke maar fascinerende duet met Kylie Minogue op het toepasselijk genaamde 'Murder Ballads' uit 1995.



Marc du Marais en Dee-J (La Muerte)
"Nick The Stripper" - The Birthday Party - 1981

Marc en Dee-J (aka Didier Moens) zijn het snel eens over “Nick The Stripper”, de signature track van “Prayers On Fire”, het eerste album van The Birthday Party in 1981. “Het is een moeilijke oefening, er zijn er zoveel goeie songs. Ik hou ook van Tracy Pew's dreunende basloop op 'King Ink'. Destijds verklaarde iedereen me voor gek omdat ik ze goed vond,” vertrouwt Dee-J me toe. Marc geeft ook toe dat hij dol is op ‘Release The Bats’, hun derde single. “Zij waren duidelijk degenen die me inspireerden om het muzikale project met Didier op te zetten dat La Muerte zou worden”.



Didier Stiers ("Le Soir", "Larsen"):
"Sad Waters" - 1986

Een romantisch nummer in de originele, klassieke zin van het woord. Op de albumversie (“Your Funeral... My Trial” in 1986) geeft zijn “gespleten” stem de gevoelens weer van het personage dat zijn houvast in zijn gevoelens verliest. Ik hou van de subtiliteit van de bijbelse toespeling en de knipoog naar “Green green Grass of Home” (gezongen door... Tom Jones in '67). En op sommige live-versies is de viool van Warren Ellis gewoon aangrijpend.



Dirk Steenhaut ("Focus Knack")
"From Her To Eternity" - 1984



Ik kan zeer moeilijk kiezen, maar op dit moment ga ik voor 'From Her to Eternity', omdat het stamt uit een periode toen Cave nog écht gevaarlijk was en hij met een heel persoonlijke, ietwat neurotische versie van de blues op de proppen kwam. Het nummer zegt ook iets over zijn verzengende seksuele obsessies, maar tegelijk getuigt het ook van humor, want de song heeft , door al zijn overdrijvingen, iets karikaturaals.


(Fausto with AK - Foto: Etienne Tordoir)



Foto: Nick Cave met The Birthday Party op het podium in de Plan K in Brussel (België) op 15 oktober 1982 (© Etienne Tordoir)






Album: Nick Cave & The Bad Seeds - “Wild God” - Bad Seeds/Play ItAgain Sam - 2024






Komende concerten:



30/31 oktober: Sportpaleis - Antwerpen (België)


2 november: First Direct Arena - Leeds (Engeland)


3 november: OO Hydro - Glasgow (Engeland)


5 november: AO Arena - Manchester (Engeland)


6 november: Utilita - Cardiff (Wales)


8/9 november: The 02 - Londen (Engeland)


12/13 november: 3Arena - Dublin (Ierland)


15 november: Resort Worlds Arena - Birmingham (Engeland)


17 november: Accor Arena - Parijs (Frankrijk)



En in 2025 in de Verenigde Staten.

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren