Tagtik

Broodzakken hergebruiken?

Heel wat mensen stappen met hun oude broodzak naar de bakker om deze te hergebruiken. Maar is dat wel een goed idee?

Volgens het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid is het geen goed idee om een oude broodzak opnieuw te gebruiken om vers brood in te bewaren. Oude resterende broodkruimels kunnen beschimmeld zijn waardoor ze vers brood ook beschimmelen. Wanneer je zakken van patisserie hergebruikt bestaat er zelfs een risico op salmonella of listeria.

Dan gooien we die oude broodzak beter bij het papier. Toch zijn die oude broodzakken een echte recyclagenachtmerrie want de meeste broodzakken hebben een vetlaagje van parafine. Verpakkingen die gemaakt zijn van meer dan 1 materiaal zijn hinderlijk voor de recyclage.
Wat kunnen we dan wel doen met die oude broodzakken? Wel, mensen zijn heel creatief om deze zakken een nieuw leven te geven.

Papierzakje
Kleine snippers papier of papierafval gooi je gewoon in de zak. Wanneer deze vol is, gooi je de volle broodzak gewoon bij het papier.

Groenten en fruit
Groenten en fruit kan je bewaren in die oude broodzak. Je appels, peren, wortels, bloemkool, knolselder … hou je zo knapperig.

Open haard
Steek er wat takjes, notendopjes, dennenappels … in en gebruik zo om je open haard aan te steken.

Knutselmateriaal
In scholen, instellingen, rusthuizen … zijn er creatieve mensen om met oude broodzakken allerlei leuke ‘nieuwe’ dingen mee te maken. De zak even wat gladstrijken en je hebt speciaal papier om bv. wenskaartjes van te maken. Kinderen kunnen ook de broodzak gebruiken om een leuk, eng … gezicht op te tekenen of een masker van te maken.

Afvalzak
Wie op kot zit of op een klein appartement woont gebruikt die broodzak wel eens gewoon als afvalzak.
Neemt niet veel plaats en je sluit hem af.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren