Tagtik

Deze 'tover-uien' doen je nooit tranen

We kennen het eeuwenoude probleem bij uien schillen: onze ogen beginnen te tranen! En ook de vele trucjes hebben we waarschijnlijk al, met meer of minder succes, toegepast. Van de ui eerst even in de diepvries zetten, het mes instrijken met citroensap, water laten koken in de ruimte waar je de uien snijdt, geen gekarteld mes gebruiken … tot de ui snijden met de afzuigkap ingeschakeld.

Waarom tranen onze ogen eigenlijk bij het snijden van uien?
Uien bevatten vluchtige bestanddelen die inwerken op het natuurlijke water in onze ogen en op die manier zwavel vormen. Om die irriterende stof te verdunnen, gaan onze ogen tranen produceren.

Uien die jou geen huilbui bezorgen, ze bestaan eindelijk!
Bayer, het Duitse internationale concern dat koploper is op het vlak van farmaceutica en biotechnologie, deed er 30 jaar over om de oplossing te vinden: Sunions. Dit zijn uien waarbij de vluchtige bestanddelen verminderen en dus ook hun traanopwekkend effect. Hun smaak blijft behouden en zou volgens Bayer na verloop van tijd zoeter worden en zelfs krokanter. Er kwam hier geen genetische modificatie bij te pas, maar deze uien werden verkregen door natuurlijke kruisingen.

In Duitsland, de VS en Engeland liggen deze uien al in de rekken. Ook nog op komst: de bloemkool die langer wit blijft en sla die niet verlept bij iets warms.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren