Tagtik

Overtreed jij deze hygiëneregels ook in de keuken?

De keuken is bij de meeste gezinnen het hart van het huishouden. Daarom is het ook ontzettend belangrijk om voor een goede hygiëne te zorgen. Uit een peiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (VIW) blijkt dat de Vlaming nonchalant omspringt met de hygiëne bij de bereiding van hun maaltijden. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat iedereen in het gezin de basisregels respecteert. Hygiënisch werken in een schone keuken beschermt jou en je gezin tegen voedselvergiftiging en ziektes.

Ontdooien doe je zo
Wanneer het snel moet gaan:
-in de microgolfoven en nadien het eten onmiddellijk bereiden
-hou het onder de kraan met koud water. Met warm water kan het ook, maar dan moet je het voedsel direct verwerken of opeten.
Wanneer je meer tijd hebt kan je voedsel ontdooien in de koelkast. Dit kan tot 24 uur veilig nadat je de voedingswaren uit de diepvries haalde. De temperatuur in het midden van je koelkast zou niet meer mogen bedragen dan 4°C. In het vriesgedeelte moet de temperatuur lager zijn dan -18°C.

Bewaren van eieren en rauw vlees
Omwille van het gevaar op besmetting met de salmonellabacterie of ziekteverwekkende kiemen, moet je bij rauw vlees en eieren enkele basisregels respecteren:
-was steeds je handen goed met zeep voor én na de bereiding
-was al het gebruikte materiaal (snijplanken, messen, lepels …) grondig af of zet in de afwasmachine
Gebruik verschillende snijplanken om vlees, groenten, vis, brood … te snijden (makkelijk als je snijplanken hebt in verschillende kleuren). Restjes eten op een snijplank zijn een voedingsbodem voor ziektekiemen!
-eieren bewaar je het best in de koelkast. Controleer de versheid: een ei is tot 28 dagen na de legdatum houdbaar in de koelkast. Een gekookt ei kan je er een week in bewaren. Een rauw ei zonder schaal (waarbij de dooier wel of niet gescheiden is van het eiwit) bewaar je een 2-tal dagen in de koelkast.

Check de houdbaarheidsdatum
Controleer in je koelkast regelmatig je producten op versheid en op de houdbaarheidsdatum.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren