Tagtik

Kiest Georgië voor Europa of Rusland?

De inwoners van Georgië trekken zaterdag 26 oktober naar de stembus. De Georgiërs kiezen immers een nieuw parlement. Maar er staat ook meer op het spel voor het land in de Zuidelijke Kaukasus met hoofdstad Tbilisi.

Welke koers zal de nieuwe regering gaan varen in Georgië? Herstelt het land de verzuurde band met Europa of zet het verder kleine stapjes richting Rusland? De regerende partij 'Georgische droom' is al 12 jaar onafgebroken aan de macht en staat dichter bij Poetin dan bij Europa. De oppositie wil dan weer een verdere Europese integratie bewerkstelligen.

'Georgische droom' blijft publiekelijk wel verklaren dat lidmaatschap van de Europese Unie het belangrijkste doel is, maar hanteert tegelijk een minder harde toon tegenover Rusland. Georgische Droom zelf zegt dan weer dat deze verkiezingen van deze zaterdag een keuze zijn tussen oorlog en vrede. Verkiezingsaffiches van de partij tonen idyllische taferelen uit Georgië naast verwoestingen door de oorlog in Oekraïne. De boodschap is dat de oppositie Georgië opnieuw in een oorlog wil storten, terwijl Georgische Droom net stabiliteit en vrede wil behouden.

Hoe zullen de Georgiërs dit weekend stemmen?

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren