Tagtik

“Trump en Poetin zijn 2 handen op één buik en ze liegen allebei tegen de sterren op”

Dirk Tieleman is één van de meest gerenommeerde buitenlandjournalisten uit België decennialang reisde hij de wereld rond om verslag uit te brengen, vaak vanop plekken waar geen andere journalist in jaren was geweest. Dat bracht hem ook vaak in Rusland. In 1988 trok hij er voor het eerst naartoe als journalist van de Belgische openbare omroep. Hij heeft dan ook een genuanceerdere kijk op het conflict en hoe de huidige situatie binnen de Russische maatschappij is kunnen ontstaan.

Naar aanleiding van de publicatie van zijn boek 'De rafels van Rusland', sprak de gepensioneerde journalist met Het Nieuwsblad.

Hoever denkt Ruslandkenner Dirk Tieleman dat Vladimir Poetin zal willen doorgaan met deze invasie, vroeg Het Nieuwsblad hem.

“Ik kan niet in zijn ziel kijken, maar ik denk niet dat hij wil opschuiven voorbij de vroegere satellietstaten. Hij maakt trouwens geen kans. Want als hij ooit atoomwapens zou inzetten, gaat hij dat heel duur bekopen. Ik zie hem niet meteen binnenvallen in andere landen, maar intussen voert hij wel een cyberoorlog die door beïnvloeding overal in Europa partijen aan de macht probeert te krijgen die hem niks in de weg zullen leggen. Of het nu aan uiterst rechtse of uiterst linkse zijde is. En in de Verenigde Staten probeert hij op diezelfde manier Trump in het zadel te krijgen. Hij en Poetin zijn twee handen op één buik. En ze liegen allebei tegen de sterren op.”

De Belgische ervaren journalist vermoedt dat het conflict nog heel lang zal aanslepen. Volgens hem is de enige realistische oplossig voor Oekraïne een multistatenstaat met een sterk gezag dat zich zowel tegen Europa als tegen Rusland manifesteert.

“Denk aan Joegoslavië na de Tweede Wereldoorlog. De Sovjet-Unie wilde ook Joegoslavië erbij. Dat was een land met Serviërs, Albanezen, Kroaten, Bosniërs… generaal Tito is er enerzijds in geslaagd die volkeren bijeen te houden en zich anderzijds af te zetten van Rusland. Oké, Tito was dictatoriaal, maar zo’n figuur heb je nodig in Oekraïne. Iemand die Rusland kan afhouden maar toch de Russische minderheid in eigen land respecteert.” En dat kan Zelenski niet, volgens de Belgische journalist. Hij zet zich immers te veel af tegen Poetin, klinkt het.

(SR for Tagtik/Source: De rafels van Rusland - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Jorgen Haland for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren