Tagtik

Melania gaat lijnrecht in tegen Donald: besliste zij hiermee presidentsverkiezingen?

De Sloveense Melania Trump, echtgenote van Republikeins presidentskandidaat Donald Trump, houdt zich meestal op de vlakte als het gaat om politieke standpunten. Maar deze week zorgde Melania met een opvallend standpunt voor een schokgolf bij Trump en zijn aanhangers.

Volgende week wordt het boek van Melania Trump gepubliceerd, en daarin verdedigt ze fel het recht op abortus. “Waarom zou iemand anders dan de vrouw de macht hebben om te bepalen wat ze doet met haar lichaam? Het fundamentele recht van een vrouw op individuele vrijheid, op haar eigen leven, geeft haar de autoriteit om een zwangerschap af te breken als ze dat wenst.” Dat staat te lezen in het boek 'Melania' dat volgende week verschijnt. 

Echtgenoot Donald Trump en vele van zijn aangangers zijn het helemaal niet eens met die uitspraak van Melania. Het recht op zwangerschapsonderbreking is immers een belangrijk politiek strijdpunt in de VS geworden sinds het Hooggerechtshof de federale abortuswet schrapte en de staten verantwoordelijk maakte voor de kwestie. Republikeinen die de plak zwaaien hebben meteen de regels verstrengd in hun staten. En Trump zelf, die lijkt publiekelijk het onderwerp wat te willen ontwijken uit vrees voor het verliezen van kiezers. Zijn diepchristelijke running mate JD Vance en diens aanhangers daarentegen vinden alvast dat Trump een duidelijker standpunt tegen abortus moet innemen. Deze extremistische evangelisten vinden trouwens ook dat de vrouw  “in de pas van haar man moet lopen”.

Maar Trumps first lady is duidelijk in haar nieuwe book: “Het is noodzakelijk dat vrouwen de autonomie hebben om zelf te beslissen of ze kinderen willen, gebaseerd op hun eigen overtuiging, los van elke interventie of druk van de regering.” En Melania gaat zelfs verder: “Het beperken van het recht van een vrouw om een ongewenste zwangerschap te beëindigen, is hetzelfde is als de controle over haar eigen lichaam ontkennen. Dit geloof ik al mijn hele volwassen leven.”

Hoe zal haar echtgenoot hierop reageren? Blijft hij trouw aan het Republikeinse partijstandpunt, of kiest hij voor zijn vrouw?

(FVDV for Tagtik/Source: The Guardian/Picture: The White House from Washington, DC, Public domain, via Wikimedia Commons)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren