Merkel vergiste zich in Trump: “Ik behandelde hem als een normaal persoon”
Vanaf volgende week zijn de politieke memoires van de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel (70) in de rekken te vinden. De Duitse krant ‘Die Zeit’ heeft echter al een exemplaar van het boek van Merkel kunnen bemachtigen, en publiceerde enkele opmerkelijke passages.
Emotionele Trump
Zestien jaar lang was Merkel bondskanselier van Duitsland en in die periode van 2005 tot 2021 sprak ze verschillende keren met Donald Trump. De Republikein die weldra opnieuw naar het Witte Huis verhuist, sprak volgens merkel telkens op 'emotioneel niveau' terwijl zij het zelf 'feitelijk' hield. Ze vond het dan ook een echte uitdaging om met hem om te gaan. “Het leek erop dat zijn voornaamste doel was om de persoon met wie hij sprak een schuldgevoel te geven”, aldus de bondskanselier nog. “Tegelijk kreeg ik het gevoel dat hij ook wilde dat die persoon hem graag mocht.”
Merkel benadrukt dat ze zich vergist heeft in Trump aangezien ze eerst dacht dat hij 'normaal' was.
'Gewiekste Trump wist heel goed wat hij deed'
Toen Angela Merkel toekomstig Amerikaans president Donald Trump voor het eerst ontmoette, had ze trouwens niet door dat hij haar probeerde te beledigen.
De eerste ontmoeting tussen Angela Merkel en Donald Trump vond in 2017 plaats in het Witte Huis. De twee gaven elkaar initieel een hand, maar toen de toenmalige president van de Verenigde Staten gevraagd werd om Merkels hand te schudden voor de camera, bleef Trump stil zitten op zijn stoel. “In plaats van stoïcijns te blijven, fluisterde ik hem toe dat we elkaar best opnieuw de hand zouden geven”, vertelt Merkel nu in haar memoires.
“Van zodra die woorden mijn mond hadden verlaten, schudde ik bij mezelf het hoofd. Hoe had ik kunnen vergeten dat Trump exact wist wat hij aan het doen was”, gaat de voormalige bondskanselier verder. “Hij wilde de mensen met zijn gedrag iets geven om over te praten, terwijl ik me had gedragen alsof ik een gesprek had met iemand die perfect normaal was.”
Dictatoriale trekjes
Volgens de voormalige bondskanselier geloofde Trump trouwens niet in samenwerking. “Hij was ervan overtuigd dat alle landen concurrenten van elkaar waren, waarbij het succes van de ene de mislukking van de andere betekende. Hij geloofde niet dat de welvaart van alle landen groter kon worden door samenwerking.”
Tijdens een ontmoeting in maart 2017 was Trump plots erg geïnteresseerd in Merkels mening over de Russische president Vladimir Poetin. “Het was heel duidelijk dat hij gefascineerd was door de Russische president”, schrijft ze. “En ook de jaren nadien had ik de indruk dat politici met autocratische en dictatoriale trekjes hem echt boeiden.”
Niet lang geleden raakte trouwens bekend dat Trump sinds zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 al minstens 7 keer met Poetin belde.
(FVDV for Tagtik/Source: Die Zeit/Picture by the Executive Office of the President of the United States via Wikimedia Commons - Public domain)