Tagtik

"Oekraïne kan en zal Poetin stoppen"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Oekraïne bijkomende luchtafweersystemen beloofd. 

De VS zal dit materiaal samen met Duitsland, Nederland, Roemenië en Italië de komende maanden leveren. Dat maakte Biden bekend  tijdens een ceremonie om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren.

Volgens een gezamenlijk persbericht van de vijf landen zullen de Verenigde Staten een bijkomend Patriot-luchtafweersysteem leveren. Daarnaast zullen de VS en de andere partners van Oekraïne ook “tientallen tactische luchtafweersystemen” leveren in de komende maanden.  Het gaat dan om systemen van het type NASAMS, HAWK, Gepard en IRIS-T. “Deze systemen zullen de Oekraïense luchtafweerdekking uitbreiden en versterken”, zo staat in het persbericht.

Volgens Biden wil de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne “niets minder dan de totale onderwerping van Oekraïne, het einde van de Oekraïense democratie en de vernietiging van de Oekraïense cultuur”, zei hij. Rusland wil “Oekraïne van de kaart vegen”, klonk het nog. “Vergis u niet: Oekraïne kan en zal Poetin stoppen”, zei Biden tijdens het evenement.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Picture by US Federal Government via Wikicommons licensed as public domain)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren