Tagtik

Poetin wordt nog maar eens gehekeld

De econoom die de term “BRICS” bedacht, beweert dat de alliantie, die bedoeld is om westerse landen uit te dagen, "niets meer te bieden heeft" dan symbolische gebaren.



Leiders van opkomende economieën waren uitgenodigd voor de top in Kazan, Rusland, in een poging om de groep te positioneren als een alternatief voor de gevestigde wereldorde, in een context waarin Moskou nu al twee jaar te maken krijgt met economische sancties.



In een column die vorige week in Project Syndicate verscheen, schreef Jim O'Neill: "De jaarlijkse BRICS-top is een ideale gelegenheid voor politieke leiders als Vladimir Poetin om een visie te promoten van een wereld die niet wordt geleid door de Verenigde Staten. Maar elk jaar wordt opnieuw bevestigd dat de groepering geen echt doel dient, behalve het genereren van symbolische gebaren en hoogdravende retoriek."



Jim O'Neill, een Britse econoom die nu in het Hogerhuis zit, wordt vaak de "peetvader" van BRICS genoemd, omdat hij de term voor het eerst introduceerde in zijn publicatie Building Better Global Economic BRICs uit 2001.
 
In die publicatie stelde Jim O'Neill dat Rusland, India, Zuid-Afrika, China en Brazilië, de oprichters van de alliantie in 2006, de wereldeconomie zouden domineren tegen 2050.



Jim O'Neill gelooft nu echter dat BRICS een politiek gemotiveerde organisatie is geworden die ambieert te wedijveren met de G7.

"Poetin zal de top van dit jaar ongetwijfeld gebruiken om de wereld te laten zien dat hij niet zo geïsoleerd is als westerse regeringen willen dat hij is," voegde hij eraan toe.

(HL with QG - Source : Newsweek / Picture: © Pixabay)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren