Tagtik

"44 procent van besmettingen gebeurt voor optreden symptomen"

Viroloog Steven Van Gucht van het Crisiscentrum waarschuwt voor besmettingen die nog voor de eerste symptomen van het coronavirus optreden. Een snelle zelfisolatie is dan essentieel, stellen de experts.

Van Gucht verwijst voor die opvallende theorie naar een nieuwe studie van Nature Medicine die gaat over de verspreiding van corona in quarantaine. "Zo'n 44 procent van de besmettingen vindt plaats nog voor iemand ziek wordt", zegt Van Gucht.

Opmerkelijk ook: we scheiden het meeste virus uit in het begin van de ziekte. We zijn met andere woorden besmettelijker in een vroeg stadium van corona. Daarom dringen de experts van het Crisiscentrum aan op snelle zelfisolatie: "De besmettelijkheid piekt in het begin. Naarmate we langer ziek zijn, neemt de verspreiding van het virus af. Het is daarom belangrijk dat zodra we opstaan met wat keelpijn of een lichte hoest, we ons onmiddellijk isoloren. Denk niet: dit gaat wel weer over of mij overkomt het niet", stelt Van Gucht

Persconferentie Crisiscentrum: dagelijkse update
Er zijn de afgelopen 24 uur 170 doden door het coronavirus gerapporteerd in België. Het gaat om 89 bevestigde overlijdens in de ziekenhuizen en 80 vermoedelijke gevallen in de woonzorgcentra. In totaal zijn tot nu toe 5.998 mensen overleden door het nieuwe coronavirus. 47 procent van de sterftes vond plaats in de ziekenhuizen en 52 procent in de rusthuizen.

Er zijn 172 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. 107 mensen hebben het ziekenhuis mogen verlaten. In totaal liggen nu 4.976 in de Belgische hospitalen. Dat is een stijging met 56 tegenover een dag eerder. 1.079 patiënten worden behandeld op de diensten intensieve zorg, ofwel een lichte stijging met 8 patiënten. Er worden 777 mensen beademend. Dat is een stijging met 17 patiënten.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren