Tagtik

Adviesrapport gelekt: winkels open op 4 mei, scholen 18 mei

Vrijdag beslist de Nationale Veiligheidsraad hoe België stap voor stap de lockdown opheft. Het eerste rapport van de GEES-werkgroep stelt voor dat winkels en bedrijven gedeeltelijk openen vanaf 4 mei, de scholen vanaf 18 mei. Zo bericht Le Soir, dat het advies kon inkijken.

Om het leven na de lockdown vorm te geven, zal de Nationale Veiligheidsraad zich baseren op de adviezen van de zogenaamde GEES-werkgroep (Groep van Experts belast met Exitstrategie). Die bestaat uit vijf medici, een jurist, drie economische profielen en een specialist met een sociale achtergrond. Viroloog Erika Vlieghe heeft de leiding. Die GEES-werkgroep leverde vandaag al een eerste rapport af over de exit uit de lockdown. Le Soir kon dit rapport inkijken. Hier ontdekt u wat er in het rapport geschreven staat. Concreet stelt de werkgroep een heropstart in drie etappes voor, waarvan de eerste in werking kan treden op 4 mei.

Industriële activiteiten: vanaf 4 mei                                                                                                                                                                       Als (en slechts als) de statistieken de goeie kant blijven opgaan, kan het economische leven vanaf 4 mei beetje bij beetje opstarten. Een aantal niet-essentiële economische activiteiten zouden op 4 mei heropstarten zoals de bouw, de groothandels, de maakindustrie, de transportsector (met uitzondering van de luchtvaart) en technische of administratieve ondersteuningsdiensten. Banken en verzekeringsmaatschappijen zouden op afstand gaan werken.
Telewerken blijft de norm waar mogelijk. Op de werkvloer pleiten de experts voor mondmaskers wanneer social distancing niet mogelijk is.

Handelszaken: sommigen mogen open
Een aantal handelszaken zou opnieuw de deuren kunnen openen vanaf 4 mei: de ‘click and collect’-diensten, fietswinkels, garages en ook winkels die materialen verkopen die nodig zijn voor het vervaardigen van maskers. Dat laatste wijst er opnieuw op dat maskers voor de bevolking wellicht een belangrijke rol zullen spelen binnen de exit-strategie wanneer de maatregelen versoepelen.

Minder beperkingen in ons sociaal leven
Als de epidemie van het coronavirus blijft krimpen, heeft de GEES-groep voor 4 mei ook een suggestie om het sociale leven weer wat te laten herademen: de mogelijkheid om elk weekend één avond met dichte vrienden of familie te spenderen. Die groep zou niet meer dan 10 personen mogen bedragen, en moet elke week dezelfde zijn. Bewegen zou eveneens niet meer gelimiteerd zijn tot wandelen, lopen of fietsen, zolang de sport die je beoefent maar met maximum twee personen wordt uitgevoerd.

Scholen vanaf 18 mei weer open
De tweede trap betreft het onderwijs: volgens het scenario van de experts zouden de scholen, met uitzondering van de kleuterklassen, vanaf 18 mei kunnen opengaan. Voor het lager onderwijs zou er een voorrangssysteem gelden: eerst het zesde jaar, dan het eerste, dan het vijfde. Kinderen zullen in kleine groepjes verdeeld zijn, met ouders die parttime kunnen bijstaan. Voor het middelbaar onderwijs pleit de GEES-groep om het bij de laatstejaars te houden, en hen een beperkt aantal dagen per week te mobiliseren (één of twee dagen).

Restaurants en cafés blijven gesloten
De derde trap is dan de horeca en de cultuursector, maar op dat vlak kunnen de experten voorlopig geen perspectief bieden. Ze vragen wel aan onder attractieparken, musea, cinemazalen of theaterhuizen om na te gaan welke stappen kunnen ondernomen worden om social distancing te bewaren bij een heropening. Hetzelfde geldt voor jeugd- en sportverenigingen.

Het advies wordt gekoppeld aan de voorwaarde van behoud van social distancing, de beschikbaarheid van maskers, die gedragen worden in drukbezochte ruimtes, het naleven van de hygiëneregels en van de protocols die afgesloten zijn op de werkplaatsen, en het uitvoeren van 40.000 tests per dag. Voor oudere mensen of mensen met medische problemen raden de experten aan om zich te blijven afzonderen van anderen.

Voor de duidelijkheid gaat het slechts om een advies van tien experten en de federale en deelstaatregeringen hoeven dat niet te volgen. De GEES legt in het rapport ook strikte voorwaarden op en de maatregelen kunnen meteen weer worden ingetrokken als het met de curve de foute kant opgaat. Voor een goed begrip: het rapport is dus niet te nemen of te laten door de overheid, de Nationale Veiligheidsraad wikt en beschikt, ook op basis van rapporten van andere adviesgroepen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Le Soir - Het Nieuwsblad - Het Laatste Nieuws - De Morgen/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren