Tagtik

Amerikaanse diplomaten waarschuwden twee jaar geleden voor riskant onderzoek op vleermuizen in China

De Amerikaanse regering was twee jaar geleden al bezorgd over de veiligheid in een lab in de Chinese stad Wuhan. De Amerikanen vreesden immers dat er mogelijk ooit een van de experimenten - onder meer rond coronavirussen bij vleermuizen – uit de hand zou lopen en dat een gevaarlijk virus zich dan over de hele wereld zou verspreiden. Dat blijkt uit documenten die The Washington Post in handen heeft gekregen.

Twee waarschuwingen
De gelekte documenten brengen verslag uit van een aantal bezoeken die diplomaten van de Amerikaanse ambassade in Peking aflegden aan een onderzoekscentrum in de stad Wuhan. Het eerste dateert van januari 2018 en het onderzoekscentrum was het Wuhan Institute of Virology (WIV). Daar werd gewerkt met enkele van de gevaarlijkste biologische organismen ter wereld. Het laatste bezoek vond eind maart 2018 plaats en het instituut bracht er zelf een persbericht over uit.

De diplomaten stuurden tot tweemaal toe een waarschuwing naar Washington na hun bezoek aan het labo in Wuhan, waar uiteindelijk in november het coronavirus uitbrak en zich vervolgens over de hele wereld verspreidde. De Amerikanen hadden het over 'zorgwekkende' toestanden.

Gevaar voor nieuwe SARS-achtige pandemie
Eén van de documenten gaat over het over het werk dat het lab uitvoerde rond coronavirussen bij vleermuizen en de mogelijke transmissie naar mensen. Dat vormde volgens de diplomaten een gevaar op een nieuwe SARS-achtige pandemie.

'Tekort aan geschoolde onderzoekers'
Ze merkten op "dat het lab een groot tekort heeft aan goed opgeleide technici en onderzoekers, die nodig zijn om het laboratorium met een hoog beheersingsniveau veilig te laten werken". De Chinese onderzoekers van het WIV werkten samen met Amerikaanse organisaties en vroegen om extra hulp. De diplomaten adviseerden de VS om die ook te geven, vooral omdat het onderzoek van het lab naar coronavirussen bij vleermuizen belangrijk was. Maar ook gevaarlijk.

Geen reactie na waarschuwingsschoten
De diplomaten waren bezorgd en verwittigden daarom de Amerikaanse autoriteiten: "Het was een waarschuwingsschot", klinkt het. "Ze smeekten iedereen om aandacht te hebben voor wat er aan de hand was." De Amerikaanse regering bood echter nooit hulp. Nu de hele wereld richting Wuhan met de beschuldigende vinger wijst, kan het onderzoek waarover de Amerikaanse diplomaten twee jaar geleden alarm sloegen wel eens een wrange nasmaak krijgen.

China zwijgt in alle talen
China houdt intussen alle mogelijke informatie over de oorsprong van het virus achter slot en grendel. De VS hebben nog altijd geen stalen gekregen van de allereerste patiënten in China en het lab in Shanghai dat als eerst het genoom van het virus publiceerde op 11 januari, werd het zwijgen opgelegd. Verscheidene dokters en journalisten verdwenen al spoorloos.

(Skwadra by Tagtik/Source: The Washington Post/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren