Tagtik

België vist naar cocaïne voor de Europese kusten

België leidde een internationale maritieme operatie om smokkel en drugshandel te bestrijden. Politie en douane uit 12 landen namen deel aan White Sea IV.

Een grote anti-drugsoperatie vond plaats voor de kust van België, in het Kanaal, in de Noordzee, langs de westkust van Europa en in zeehavens. White Sea IV is een samenwerking tussen 12 Europese landen, geleid door de Belgische douane in het kader van de EMPACT-actie van Europol. De ingezette middelen waren indrukwekkend: patrouilleboten, speedboten, helikopters en kustwachtvliegtuigen. De strijdkrachten bestonden ook uit boarding- en zoekteams en duikers.

In samenwerking met Zuid-Amerika
Hoewel geleid door de Belgische douane, was dit een internationale operatie. Er waren troepen uit België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Polen, Portugal, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Er waren ook verbindingsofficieren uit Latijns-Amerika. Het doel van deze anti-smokkeloperatie was het onderscheppen van drugstransport op zee en het overladen van drugs. Sommigen werden op heterdaad betrapt.

De resultaten
525 schepen werden geanalyseerd en gecontroleerd tijdens White Sea IV op 15 oktober 2024. Daarvan werden 73 schepen heel grondig geïnspecteerd. Ondanks de uitgestrektheid van het te controleren zeegebied werden er zes vangsten gedaan. Het ging om 930 kg cocaïne en 4950 kg hasj. Deze drugs werden door de autoriteiten in beslag genomen en er werden 4 arrestaties verricht. De Belgische gerechtelijke autoriteiten namen uiteraard het heft in handen.

(SR and Olivier Duquesne for Tagtik/Source and Picture: SPF Finances – ministère fédéral belge des finances)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren