Tagtik

Bemiddelaars staan klaar in geval van huiselijk geweld

Al bijna een maand moeten we allemaal 'in ons kot' blijven om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat vraagt veel inzet en opofferingen van alle brugers, maar voor volwassenen en kinderen met een moeilijke thuissituatie is dat dubbel zo zwaar. Dat merkt ook 1712, de hulplijn voor slachtoffers van geweld.

Het aantal meldingen neemt sinds een week fors toe bij 1712. "Door de lockdown light moeten we zoveel mogelijk thuis blijven. Sociaal contact en sociale controle vallen daardoor vaak weg. Die cocktail leidt tot een stijgend aantal conflicten in thuissituaties", verklaart bemiddelaar Kristoff uit Vilvoorde aan Ring Tv. "We horen van de politie dat er heel wat meer klachten zijn van partnergeweld, meer incidenten en situaties die moeilijk in de hand te houden zijn", legt hij uit. Dan mag er niet geaarzeld worden, vindt Kristoff: "Op zo’n moment is een bemiddelaar iemand die het evenwicht probeert te bewaren en binnen een vertrouwelijke context op zoek gaat naar een oplossing."

De bemiddelaars van 1712 bieden eerstelijnshulp via telefoon of een videocall. Bemiddelaar Kristoff heeft een oproep voor ons allen: "Stap niet meteen naar de rechtbank als het thuis niet meer gaat. Wij kunnen heel snel handelen, vaak sneller dan wanneer je meteen naar de rechtbank stapt."

(Skwadra by Tagtik/Source: Ring Tv/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren