Tagtik

Brits kandidaat-vaccin succesvol bij apen

Steeds meer wetenschappers koesteren hoop dat een vaccin tegen het coronavirus er misschien dit jaar nog komt nu een Brits kandidaat-vaccin veelbelovende resultaten boekte bij apen.

Al vanaf volgende maand wil men het Britse kandidaat-vaccin op werkzaamheid en veiligheid testen bij zo’n 5.000 vrijwilligers. Een eerste groep van zo’n duizend proefpersonen wordt sinds vorige week ingeënt. Bij succes zou het vaccin al in september klaar kunnen zijn voor gebruik, aldus de onderzoeksgroep van het Jenner Instituut van de Universiteit van Oxford.

"Het zou inderdaad zomaar eens kunnen dat men al dit jaar tot de conclusie komt dat dit hem is", zegt moleculair viroloog Marjolein Kikkert hierover bij De Morgen. De Britse groep, onder leiding van de Ierse hoogleraar vaccinologie Adrian Hill, heeft een voorsprong omdat men al een vaccin testte tegen het mers-virus, een verwant coronavirus uit het Midden-Oosten. Daardoor kan men de eerste veiligheidsproeven nu versneld afdraaien. Ze kunnen meteen door naar de effectiviteitsstudies", duidt Kikkert. "Als dat lukt voordat de uitbraak afzwakt, zou dat ze een groot voordeel geven."

Mochten de proeven in de loop van de zomer succesvol blijken, dan kan de productie waarschijnlijk vliegensvlug van start. Wetenschappers betrokken bij het project hebben inmiddels al contact met diverse vaccinfabrikanten, waaronder de Indiase megafabriek het Serum Instituut. Wereldwijd worden nu zeker zeven kandidaat-vaccins getest op mensen, doorgaans overigens alleen nog op veiligheid. In China is het bedrijf CanSino als eerste ter wereld al door naar de volgende onderzoeksfase, waarin men nader onderzoekt of het vaccin in kwestie mensen wel beschermt tegen het virus.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Alfonso Cerezo via Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren