Tagtik

Chinese stad Wuhan opnieuw deels open

De Chinese autoriteiten hebben de stad Wuhan zaterdag weer deels opengesteld na twee maanden afsluiting door de uitbraak van het coronavirus. Ook de afgrendeling van de omringende provincie Hubei is opgeheven.

De Chinese autoriteiten grendelden Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners, in januari volledig van de buitenwereld af om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het verlaten van de stad is op dit moment nog steeds niet toegestaan, maar mensen mogen er wel weer naartoe reizen. Hubei is wel nog niet volledig verlost van het coronavirus, momenteel liggen er nog immers zo'n 2.500 mensen met corona in het ziekenhuis in Hubei. De teller stond gisteren in de Chinese provincie op 67.801 bevestigde ziektegevallen en 3.177 doden.

Corona vliegensvlug van Wuhan naar de hele wereld

Vermoedelijk is het nieuwe coronavirus in december 2019 voor het eerst opgedoken op een markt in de Chinese miljoenenstad Wuhan waar ook wilde dieren verhandeld werden. In december 2019 werd in de Chinese miljoenenstad Wuhan een cluster van symptomen van een "longontsteking van onbekende oorsprong" waargenomen, dat al snel in verband werd gebracht met de markt waar allerlei levende dieren werden verhandeld.

Wetenschappers denken dat het coronavirus is ontstaan bij vleermuizen en vervolgens - mogelijk via een andere diersoort - is overgedragen op mensen. Het verspreidde zich in de eerste helft van januari 2020 vanuit de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, naar andere delen van China. Eind januari liep het aantal besmettingen in China op tot boven de tienduizend. Het overgrote deel daarvan was in Hubei. In alle andere provincies was het virus intussen aangetroffen.

Vanaf half januari 2020 dook het virus in naburige landen en gebieden op en in landen waarmee China veel internationaal verkeer heeft. Sindsdien heeft het zich vliegensvlug over de hele wereld verspreid.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren