Tagtik

Daarom snakken we nu massaal naar zonlicht

Grauwe dagen, de zon die zich maar geen weg kan banen door de wolken … Het heeft effect op hoe wij ons voelen!

Psycholoog Patrick Luytens verklaart in Het Nieuwsblad:

Dag- en nachtritme verstoord: “Bij sommigen speelt het gebrek aan zonlicht in op het humeur, maar bij anderen kan het ook hun dag- en nachtritme verstoren“, vertelt Luytens. “De zon is een belangrijke regulator van onze biologische klok, en geeft aan wanneer het dag en nacht is.” Je lichaam maakt namelijk het slaaphormoon melatonine aan wanneer het donker wordt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij je slaap- en waakritme. Maar bij aanhoudende donkere dagen wordt er meer melatonine aangemaakt in je lichaam, waardoor je je vaak moe voelt.

Gemoedstoestand: Zonlicht produceert vitamine D, die op zijn beurt het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Door het gebrek aan zonlicht neemt de hoeveelheid melatonine als het ware de bovenhand op serotonine. Hierdoor kun je je knorrig voelen. “Donker en koud weer wordt ook vaak geassocieerd met negatieve gevoelens. Mensen veralgemenen die gevoelens en kunnen zo zelfs in een lichte depressie komen”, aldus Luyten

TIPS:

1. RELATIVEER
“Het is belangrijk niet altijd mee te gaan in die negatieve trend van dat slechte weer. Relativeren is de boodschap. Het is niet omdat het buiten donker is, dat we ons daarom ook slecht móéten voelen”, zegt Luytens.
2. KUNSTLICHT
“Doe thuis veel verlichting aan, vooral warm en gezellig licht helpt”, zegt Luytens. Ook lichttherapie kan helpen; er wordt alzo opnieuw meer serotonine aangemaakt.
3. EEN FRISSE NEUS
Geregeld een frisse wandeling maken of ’s morgens buiten gaan staan, kan ook helpen. “Door dat daglicht ben je direct wakker.”

(Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren