Is de kwaliteit van jouw chocolade in gevaar?
De chocoladeliefhebbers onder ons zullen het al gemerkt hebben: de prijs van een reep chocolade is met 15 tot 30% gestegen. Dit komt door de cacaocrisis.
West-Afrika staat in voor het grootste deel van de wereldwijde cacaoproductie. Hier hebben de klimatologische omstandigheden en ziektes tot slechte oogsten van de cacaobonen geleid.
Doordat cacaobonen van goede kwaliteit schaarser zijn geworden, is de prijs per ton gestegen tot ongeveer 7.500 dollar. Verschillende chocolatiers probeerde de prijsstijging zo lang mogelijk tegen te houden.
Vanessa Fernandes van chocolatier Galler: “In 2025 verhogen we de prijs met 15% om de hogere cacaoprijzen door te rekenen. Elke extra euro die we aan onze producenten in Ivoorkust betalen, vertaalt zich in de eindprijs voor de consument, om ethische en duurzame redenen.” Ook andere chocolatiers moeten hun prijzen verhogen, rekening houdend met de inflatie van grondstoffen en lonen.
Gebruik van minderwaardige vetten?
De Europese regelgeving staat fabrikanten toe om een product ‘chocolade’ te noemen als er tot maximum 5% aan plantaardige vetten is toegevoegd. In België wordt er gelukkig meer waarde gehecht aan hoogwaardige ingrediënten dan in het buitenland.
Laat je niet misleiden
Lees goed de kleine letters op de etiketten om de juiste informatie te hebben. Zie je de termen ‘plantaardig vet’ of ‘plantaardige olie’ in de lijst van ingrediënten staan, dan wijst dit op een mindere kwaliteit.
(FVDV for Tagtik/Source: Plus Magazine/Illustration picture: Image by Alexander Stein from Pixabay)