Tagtik

Feller onweer verwacht: code oranje uitgevaardigd

Het KMI heeft code oranje uitgevaardigd voor onweer. De waarschuwing geldt van zondag 13 uur tot zondagnacht 1 uur. 

Code oranje geldt voor het oostelijk deel van het land, de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg. In de andere provincies geldt code geel, met uitzondering van West-Vlaanderen waar geen waarschuwing geldt.

"Tussen deze middag en vanavond is er grote kans op felle onweersbuien, vooral in de oostelijke helft van het land. Bij deze onweders kan er plaatselijk 20 tot 40 l/m² vallen op een uur tijd (of zeer lokaal meer). Plaatselijk kunnen er grote hagelstenen (tot 4 of 5 cm doorsnede) vallen en/of kunnen er felle rukwinden (tot 90 km/u of zeer plaatselijk meer) voorkomen. Er kan lokaal hinder/schade veroorzaakt worden door wateroverlast, blikseminslagen, hagel en/of windstoten", zo staat te lezen op de website van het KMI.

"We geven in sommige provincies code oranje, vooral om het criterium voor de grootte van de hagelstenen bereikt wordt. We volgen de situatie op en indien nodig, kunnen andere provincies ook naar code oranje opgeschaald worden of kan code oranje verlengd worden in de tijd. In het westen zijn de risico's kleiner, maar is een stevige onweersbui niet uitgesloten", zo luidt het nog.

(Fausto by Tagtik/Source: KMI/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren