Tagtik

"Gooi heel Europa nu meteen op slot"

De Nederlandse topviroloog Ab Osterhaus vindt dat we hoogdringend in heel Europa hard moeten optreden tegen het coronavirus. De Nederlandse expert roept dan ook op tot een bijzonder strikte lockdown in heel Europa. "Of we blijven maar doorzwabberen", zegt hij in De Morgen.

Ondanks de vaccinatiecampagne die overal loopt, zullen we toch strenger moeten optreden om de strijd met het coronavirus alsnog te winnen, stelt Osterhaus. "Je kunt winkeliers en de horeca in onze Europese landen alsnog vertellen dat je zulke strenge maatregelen moet nemen maar dat er bij het heropenen veel meer zal kunnen", zegt Osterhaus. "Dan moet je wel maatregelen verzekeren zoals testen-, bronnen- én contactonderzoek, quarantaine en isolatie. Nu drukken we in alle Europese landen het besmettingscijfer onvoldoende terug. We zijn tevreden als dat getal net onder de 1 ligt, met als gevolg dat als er maar íéts gebeurt het getal terug naar een R-waarde van 1,2 schiet."

Op deze manier krijgen we de situatie immers helemaal niet onder controle, stelt de Nederlandse topviroloog. "Dat zwabberend beleid leidt er toe dat op een gegeven moment de ziekenhuizen weer vollopen en het onbeheersbaar wordt. Ook bij ernstige varianten van influenza is dat zo. Nu moet men al denken aan afschalen van de normale gezondheidszorg. Ik denk dat het een algemeen fenomeen is in Europa dat men niet doorheeft dat je dit coronavirus met halve maatregelen niet onder controle krijgt. Of we gaan dus keihard optreden om het virus onder controle te krijgen, of we gaan op deze manier doorzwabberen tot we 80 à 90 procent van de bevolking gevaccineerd hebben. Zelfs dan nog zijn we niet geheel zeker van controle."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren