Tagtik

Zo krijg je meer rust en stabiliteit in huis met kinderen

“Stop nu toch eens! Ik stuur je naar je kamer als je dat nog eens doet! Ik wil dat je nu meteen opruimt!! Als je zo verder doet mag je niet … !” Wat doe je als ouder in godsnaam wanneer roepen, schreeuwen, dreigen, commanderen … niet helpen?

Als ouder hebben we meestal al heel wat ‘uitgeprobeerd’. Maar jammer genoeg lukt dit maar voor even en verval je al snel terug in je oude patroon van reageren. Ook blijf je steeds dat negatief gedrag zien van jouw kind. Je weet ergens wel wat je zou moeten doen, maar de uitvoering in de praktijk en het daadwerkelijk volhouden is heel lastig.

Belangrijk is dat we werken aan het gedrag van het kind en hier op lange termijn een verandering (verbetering) in zien. Hier alvast enkele tips die je op weg helpen.

Gebruik IK-boodschappen
“JIJ bent echt stout” JIJ wil nooit luisteren! JIJ … Deze communicatie met je kind roept verzet en weerstand op. Het leidt tot nog meer gedoe en ruzie. Gebruik een duidelijke IK-boodschap: “Ik zou willen dat … Ik word nerveus als jullie … Ik vind het niet fijn als je … Ik kan geen pannenkoeken bakken met dat lawaai … Ik … Wanneer je iets van jezelf deelt met je kind, doe je een beroep op zijn/haar behulpzaamheid. Bovendien komt het ook minder dreigend over.

De rustgevende kracht van muziek
Mama Sofie: “Wij kochten eens in een pretpark een cd met allemaal rustige liedjes. Wanneer het thuis eens druk is, zet ik die cd op. Het is écht ons ‘ontspanningsmuziekje’ geworden en een heerlijke manier om tot rust te komen. Een ideaal middeltje om te ontprikkelen”. Ga ook eens kijken op internet naar meditatie- en ontspanningsmuziek; je vindt er heel wat.

Los samen problemen op en luister met aandacht naar je kind
Ga in gesprek over terugkerende irritaties en lastige situaties. Probeer niet zelf alles alleen te willen oplossen. Vind samen oplossingen die werken. Zo werk je bovendien aan meer verbinding en hoe sterker de verbondenheid, hoe meer rust in huis.
Weet ook dat kinderen nogal eens lastiger zijn wanneer de ouders het druk hebben. Kinderen voelen die drukte van hun ouders. Onderdruk als ouder de neiging om te gaan haasten en zorg voor momenten van verbinding, want dat is precies de basis van rust in huis.

(Skwadra by Tagtik/llustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren