Tagtik

Herenhuis dat niemand wilde, nu geprezen als meesterwerk

Na jaren van renovatie is de prachtige gevel van het Hôtel Solvay in Brussel weer onthuld. Het was de afgelopen twee jaar tijdens de werkzaamheden in de steigers gezet en liefhebbers hebben dan ook lang ongeduldig moeten wachten op de onthulling.

Het Solvay-hotel ligt aan de Louizalaan en is een van de meesterwerken van de baanbrekende Art Nouveau-architect Victor Horta. Het werd gebouwd als gezinswoning (geen hotel) voor de rijke industrieel Armand Solvay aan het einde van de 19e eeuw. Horta werkte met een bijna onbeperkt budget en overlaadde het gebouw met al zijn innovaties in de architectuur - met name het gebruik van licht en vrij vloeiende ruimtes - met het gebruik van staal voor zowel de structuur als de esthetiek.

Maar zoals veel Art Nouveau-gebouwen raakte Hotel Solvay uiteindelijk uit de mode. De familie Solvay besloot later om het te verkopen, maar verbazingwekkend genoeg wilde niemand het hebben. Hoewel het nu nog nauwelijks voorstelbaar is, overwogen de Brusselse autoriteiten het in de jaren 1950 zelfs af te breken - een lot dat veel Art Nouveau-gebouwen trof. De reden? De enorme kosten van restauratie.

Gelukkig doken in 1957 twee mecenassen op, Louis Wittamer en Berthe De Camps. Ze gebruikten het gebouw als atelier en showroom voor hun modebedrijf. Ze gingen ook aan de slag met het behoud ervan, een taak die ze doorgaven aan hun kinderen en kleinkinderen.

Museum en UNESCO-erfgoed
Hôtel Solvay werd in 2000 geclassificeerd als UNESCO-werelderfgoed en heeft sindsdien verschillende renovaties ondergaan en is op bepaalde dagen open voor het publiek.
“Erfgoed doet mensen nog steeds dromen”, zei staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons bij de officiële onthulling van de gevel.
De Brusselse burgemeester Philippe Close gaf verder commentaar: “Veel meer dan stenen is Hôtel Solvay een levende vitrine die het verhaal van Brussel vertelt en nu volledig bijdraagt aan de toeristische aantrekkingskracht van ons Gewest.”

(SR and Michael Leahy for Tagtik/Source: The Bulletin/Photo: FrDr CC 4.0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren