Tagtik

Hoe is dit virus ook weer ontstaan?

Vermoedelijk is het nieuwe coronavirus in december 2019 voor het eerst opgedoken op een markt in de Chinese miljoenenstad Wuhan waar ook wilde dieren verhandeld werden. In december 2019 werd in de Chinese miljoenenstad Wuhan een cluster van symptomen van een "longontsteking van onbekende oorsprong" waargenomen, dat al snel in verband werd gebracht met de markt waar allerlei levende dieren werden verhandeld.

Wetenschappers denken dat het coronavirus is ontstaan bij vleermuizen en vervolgens - mogelijk via een andere diersoort - is overgedragen op mensen. Het verspreidde zich in de eerste helft van januari 2020 vanuit de provincie Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, naar andere delen van China. Eind januari liep het aantal besmettingen in China op tot boven de tienduizend. Het overgrote deel daarvan was in Hubei. In alle andere provincies was het virus intussen aangetroffen.

Vanaf half januari 2020 dook het virus in naburige landen en gebieden op en in landen waarmee China veel internationaal verkeer heeft. Sindsdien heeft het zich vliegensvlug over de hele wereld verspreid.

Intussen zijn al meer dan 550.000 mensen besmet geraakt met covid-19. 25.000 personen zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Begin februari werden in België de eerste besmettingen geconstateerd. In ons land zijn intussen al 289 mensen overleden aan het virus.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren