Tagtik

KU Leuven op nieuw spoor richting medicijn tegen coronavirus

Onderzoekers wereldwijd proberen er allemaal voor te zorgen dat de coronapandemie afgezwakt kan worden. Groepsimmuniteit is er immers niet en op een vaccin is het zeker nog anderhalf jaar wachten. De wetenschappers focussen dan op de zoektocht naar medicijnen die de verdere verspreiding of de schadelijke werking van het virus aan banden kunnen leggen. Ook in ons land is men daar volop mee bezig.

Aan de KU Leuven onderzoekt men nu een geheel nieuwe piste om tot een medicijn te komen tegen het nieuwe coronavirus: niet het blokkeren van de enzymen van het virus, maar van de poort waarmee het virus zich verspreidt. Zo identificeerden onder meer onderzoekers van het Rega-instituut (KU Leuven) verschillende kanshebbers waarmee in het UZ Leuven klinische studies zijn gestart bij patiënten van de Covid-19-afdelingen.

Het idee van de onderzoekers van de KU Leuven is uniek. Zij starten van het feit dat een antiviraal geneesmiddel de toegangspoort terug op slot zou kunnen doen. "Het virus kan op die manier afgezwakt worden", vertelt professor toxicologie Jan Tytgat (KU Leuven) in De Morgen. Op basis van het genoom van SARS-Cov-2 hebben de onderzoekers alvast twee mogelijke viroporines gevonden waarop een middel zou kunnen inwerken, en die een grote gelijkenis vertonen met het SARS-virus uit 2003. Een doorbraak is er echter nog niet.

"In het beste scenario vinden we zo’n bestaande stof met een zekere affiniteit om het poortje te sluiten", zegt farmacoloog Chris Ulens, die echter voorzichtig blijft. Als er geen match is met een bestaande stof - wat vrij reëel is – kan er ook geen snelle oplossing volgen. Een nieuw antiviraal medicijn ontwikkelen vergt namelijk heel wat tijd, omdat klinische tests ook eventuele neveneffecten moeten blootleggen. "Dan ben je weer voor maanden weg", zegt Tytgat.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren