Tagtik

Ons land exporteerde geen Belgische mondmaskers naar Monaco

Heeft België beschermingsmateriaal dat in ons land werd geproduceerd naar het buitenland geëxporteerd? Neen, is het antwoord!

Op social media wordt een verhaal gretig gedeeld waarin beschreven staat hoe de Belgische burgers opgeroepen worden om mondmaskers te stikken, terwijl ons land ondanks het grote tekort mondmaskers zou geëxporteerd hebben naar andere landen, waaronder Monaco. Vlaams Belang besteedde zelfs een budget om de post te adverteren op Facebook. Aan de basis van die posts ligt een artikel van de krant De Tijd van dit weekend. In het artikel wordt een citaat aangehaald van de Monegaskische minister van Volksgezondheid in een televisie-interview. Hij stelde daarin dat de staat Monaco "veel [mondmaskers] uit België" heeft gehaald. De krant merkt verder nog op dat "het mondaine" Monaco "twee weken geleden al gratis mondmaskers begon uit te delen aan zijn inwoners".

Vooral binnen N-VA- en Vlaams Belang-kringen werd de post massaal gedeeld. Maar het blijkt om een grove leugen te gaan. Ons land exporteerde immers geen Belgische mondmaskers naar het buitenland. De mondmaskers waren altijd al bezit van Monaco, en zijn nooit van de Belgische staat geweest. Monaco had ze aangekocht bij een Chinese producent. De woordvoerder van de regering van Monaco, Frédéric Cauderlier, verduidelijkt in Het Laatste Nieuws: "Het vorstendom Monaco is een klant van de luchthaven van Luik. Er werden via Luik Monegaskische orders doorgegeven aan China, niet meer en niet minder." België diende dus enkel als doorgeefluik.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren