Tagtik

Oprichter Sharia4Kortrijk opgepakt in Syrië, wat met zijn zoontje?

De Belgische jihadist Olivier Calebout werd opgepakt. De 32-jarige Kortrijkzaan wordt verdacht van het ronselen van jihadisten voor terreurorganisatie Islamitische Staat, de man is eveneens de oprichter van Sharia4Kortrijk. Zijn zoontje verblijft in het Koerdische vluchtelingenkamp Baghouz in Syrië. De moeder van het kind zou overleden zijn. Moet het zoontje van de Belgische jihadist ook gerepatrieerd worden, zoals de zes kinderen die op 14 juni naar ons land werden overgebracht?

Heidi De Pauw trok midden juni voor Child Focus naar de Koerdische kampen in Syrië voor de repatriëring van Belgische kinderen. Ze leerde er het zoontje van de Belgische jihadist Calebout kennen en was enorm bezorgd over hem. Het jongetje van anderhalf jaar oud was immers enorm ziek. Child Focus riep dan ook om het jongetje te repatriëren voor het te laat is. Belgische vrouwen in het Koerdische kamp Al-Hol, in het noorden van Syrië, hebben zich over het kind ontfermd.

Tijdens de missie van VUB-onderzoekers in samenwerking met Child Focus lag het jongetje op sterven. "Volgens onze kinderarts was het een kwestie van enkele uren", zegt VUB-professor Gerrit Loots in De Morgen. "Hij was ondervoed, uitgedroogd en had chronische diarree."

Het jongetje werd naar het ziekenhuis gebracht in Syrië en ondertussen is hij buiten levensgevaar. "Maar het is nog altijd ondervoed. Als er één Belgisch kind is dat daar weg moet, dan wel deze peuter", stelt professor Gerrit Loots in De Morgen.

Volgens verschillende bronnen zou Olivier Calebout (32) zich tijdens de belegering van Baghouz hebben overgegeven aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De Belgische veiligheidsdiensten willen hier een officiële bevestiging van krijgen van de Koerden in Syrië en willen de man zo snel mogelijk ondervragen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren