Tagtik

"Positieve houding verslaat kracht virus dag na dag"

Viroloog Yves Stevens heeft deze voormiddag op de persconferentie van het Crisiscentrum meer uitleg gegeven bij de huidige stand van zaken van het coronavirus én de maatregelen in ons land.

Stevens blikte al even vooruit naar de Nationale veiligheidsraad. Tegen vrijdag moet de Nationale Veiligheidsraad in ons land immers een plan klaarliggen hebben voor een vlotte en verantwoorde exit uit de lockdown. "Het is wel de bedoeling om geleidelijk en voorzichtig een aantal maatregelen terug te schroeven. De exacte timing wordt beslist door de veiligheidsraad. Maar we denken dat het mogelijk is om een aantal maatregelen te versoepelen in de toekomst", onthulde Stevens een tipje van de sluier.

Verder benadrukte de viroloog het nut van ieders inzet en een positieve ingesteldheid tijdens deze beproeving die we allen samen moeten doorstaan. "Door de positieve houding slagen we er samen in om de kracht van het virus dag na dag te verkleinen", sprak viroloog Stevens de Belgen maandagmiddag moed in.

Persconferentie Crisiscentrum: dagelijkse update
Op zondag 19 april zijn in ons land 232 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen ten gevolge van covid-19, opnieuw minder dan de dag ervoor (256). Mogelijk speelt daarbij wel het zogenaamde ‘weekendeffect’ mee, waardoor we de komende dagen nog een correctie zouden kunnen zien. In totaal liggen nu 4.920 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging met 49. Er liggen 1.071 mensen op de afdeling intensieve zorg, een daling van 10. Een dag eerder ging het nog om een daling van 38 patiënten.

Er zijn 168 nieuwe overlijdens gerapporteerd, waarvan 84 in Vlaanderen, 56 in Wallonië en 28 in Brussel. 62 patiënten zijn overleden in het ziekenhuis en 103 in de woon-zorgcentra. Van die laatsten is 3 procent bevestigd in het labo, de overige 97 procent zijn vermoedelijke coronagevallen. Met de nieuwe sterftecijfers stijgt het totale aantal overlijdens tot 5.828 in ons land.

Sinds 15 maart zijn er nu al 8.895 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. In de voorbije 24 uur mochten 138 mensen het ziekenhuis verlaten.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren