Tagtik

'Sommige modewinkels bereiden faillissement voor'

De economische gevolgen van de coronapandemie zijn niet te overzien. Zowel kleine als grote bedrijven krijgen zware klappen in deze coronatijden. "De gezondheidscrisis dreigt uit te monden in een sociale crisis als de winkels niet snel opnieuw mogen hun deuren openen", dat zegt Dominique Michel van de handelsfederatie Comeos bij De Standaard.

Elke maand sluiting kost de handel 3,3 miljard euro omzet, becijferde Comeos. De sector draait nu nog op 10 procent van zijn gewone omzet, meestal via onlineverkopen. Een week sluiting kost ruim 800 miljoen euro. Dominique Michel, ceo van Comeos, spreekt van een catastrofe.

In de fashion retail is de situatie dramatisch omdat de winkeliers voorraden hebben besteld. Ze verliezen 23 miljoen euro omzet per dag of 562,5 miljoen per maand of zo’n 140 miljoen per week. "Verschillende ceo’s hebben gezegd dat ze een faillissement voorbereiden. Ze zien geen uitweg meer als dit nog lang blijft duren", zegt Michel in De Standaard.

Die faillissementen kunnen in ons land voor massaal jobverlies zorgen. De handel is immers de grootste werkgever van ons land. "Nergens werken zoveel mensen die minder gekwalificeerd zijn. Het zijn die mensen die de komende maanden hun job dreigen te verliezen als gevolg van faillissementen", waarschuwt Comeos.

De winkels opnieuw openen is volgens Comeos dan ook de enige oplossing om een nog groter economisch en sociaal bloedbad te vermijden. Dominique Michel pleit ervoor alle winkels die in veilige omstandigheden voor hun personeel en klanten kunnen openen, te laten openen. Andere criteria zoals omvang of type winkel hebben volgens hem geen zin.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Michal Jarmoluk via Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren