Tagtik

Spanje gaat alle toeristen registreren en volgen

Spanje heeft besloten om toeristen heel wat beter te volgen dan nu het geval is. Zij zullen een heleboel persoonlijke gegevens moeten verstrekken. De informatie zal worden verzameld door touroperators, hotels, campings en verhuurbedrijven.



Het Spaanse woord voor “Big Brother” is “Gran hermano”. In ieder geval hebben de Spaanse autoriteiten besloten om vanaf 1 oktober 2024 veel persoonlijke gegevens van toeristen te verzamelen.

Een koninklijk besluit verplicht hotels, campings, vakantiehuizen en autoverhuurbedrijven om hun klanten te vragen naar hun volledige identiteit, bankrekeningnummer, adres, telefoonnummers, e-mailadres en details van hun identiteitsdocumenten, zoals een paspoort of rijbewijs. Of de toerist nu 1 nacht of meerdere weken blijft.



Wie toeristen onderdak verschaft moet ook de aankomst- en vertrektijden bijhouden, het aantal gehuurde kamers en of de internetverbinding al dan niet wordt gebruikt. Autoverhuurbedrijven moeten een registratie bijhouden van de tijd en plaats van ophalen en afzetten, het aantal afgelegde kilometers, het voertuigmodel en GPS-gegevens tijdens de huurperiode.

Deze verplichting valt niet in goede aarde bij de toerisme-industrie en alle tussenpersonen in Spanje en daarbuiten. Vakbonden in de sector zijn woedend. Ze vrezen dat dit sommige bezoekers zal afschrikken, terwijl het een administratieve last voor bedrijven met zich meebrengt. Officieel werd dit decreet in 2021 aangenomen om terrorisme, georganiseerde misdaad en mensenhandel te bestrijden.



Hoe dan ook, dit zijn de gegevens die voor elke bezoeker zullen worden gevraagd, zelfs voor kinderen:



- Volledige namen

- Identiteitskaart en/of paspoortnummer

- Geboortedatum, geslacht en nationaliteit

- Adres van de gebruikelijke verblijfplaats 

- Vaste en mobiele telefoonnummers

- E-mailadres

- Aantal reizigers en ouderlijke relatie bij minderjarigen

- Bankrekeningnummer en kaarthouder

- Volledige gegevens rijbewijs (autohuur)

(PP with Olivier Duquesne – Sources : Le Soir & Equinox – Picture : © Wikipedia - Creative Commons Attribution 2.0 Generic license - Jean-Pierre Dalbéra)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren