Tagtik

Tennisleraar moet voortaan alle ballen oprapen

Vanaf volgende week maandag mogen sportclubs opnieuw de deuren openen. Ze moeten wel aan heel wat strenge regels voldoen. Dit vormt een hele grote uitdaging voor de sportverenigingen, zeker voor de jeugdopleidingen die in deze tijd van het jaar normaal gezien elk honderden uitgelaten kinderen sportles geven.

Vanaf maandag 4 mei zal het toegestaan zijn om contactloze sporten te beoefenen zoals tennis, atletiek en golf in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden. Het zal dus heel wat creativiteit vragen van de clubs om de trainingen praktisch te organiseren. "Een clubtraining zoals voor de uitbraak van de coronacrisis is nog niet aan de orde, ondanks de start van fase 1a van de exitstrategie. Sporten in open lucht met altijd drie dezelfde personen kan je natuurlijk niet vergelijken met een gewone training", blikt de Vlaamse Atletiekliga vooruit.

Geen sportmateriaal delen
"Om de principes van social distancing en hygiëne te respecteren, staat in onze richtlijnen onder meer het advies om een hygiëne-set te voorzien zodat atleten en trainers doorlopend zowel zichzelf als hun materiaal kunnen desinfecteren. Materiaal mag uiteraard niet worden gedeeld, zo krijg je op training een eigen werptuig of polsstok. Het halen, plaatsen en terugbrengen van materiaal gebeurt ook steeds door één en dezelfde persoon. Tijdens het lopen laten de atleten zijwaarts minstens één baan vrij en lopen zo weinig mogelijk achter elkaar, tenzij met 5 meter tussenafstand", zegt de voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga.

Ook in het tennis moeten heel wat gewoontes aangepast worden om de trainingen veilig te laten plaatsvinden. Zo blijft de bar nog minstens tot begin juni dicht, net zoals de kleedkamers en toiletten. Dat moet zo volgens de Play Tennis Safe-regels. Die bepalen ook dat er enkel 1 op 1 gespeeld tennis gespeeld moet worden en dat iedereen zijn eigen ballen mét persoonlijke markering moet meebrengen. De bedoeling daarvan is dat je de andere zijn bal niet aanraakt. Ook tennissen wordt de komende tijd dus een nieuwe ervaring. Met misschien ook één voordeel voor de leerlingen: de leraar moet alle ballen oprapen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren