Tagtik

"Testen van vaccin op mensen in september"

Overal ter wereld zijn tientallen wetenschappelijke teams op zoek naar een vaccin tegen het covid-19-virus. Momenteel worden de meeste testen uitgevoerd op dieren, maar volgens Paul Stoffels, de chief scientific officer van Johnson & Johnson, kan dat in september ook op mensen gebeuren. Dat meldde hij in 'De Afspraak' op Canvas.

De farmareus gebruikt bij de ontwikkeling de kennis die het opdeed in de strijd tegen het sarsvirus.

"We gebruiken een verkoudheidsvirus dat aangepast is om een stukje van het andere virus, het coronavirus hier, op te nemen", aldus Stoffels. "Dat wordt ingespoten in de persoon en presenteert zich als een coronavirus, maar dat is het niet. Als het werkt, geeft het heel goede antilichamen en worden mensen een tijd immuun. Maar we kennen nog niet genoeg van het virus om te weten of een vaccin het kan tegenhouden."

De studies kunnen worden uitgevoerd bij 1000 tot 2000 gezonde personen. Als het vaccin werkt, kan Johnson & Johnson tegen het begin van volgend jaar vijf tot tien miljoen dosissen produceren. Over het hele jaar kan het bedrijf 1 miljard dosissen maken.

Omdat er mogelijk 5 miljard mensen een vaccin moeten krijgen, hoopt Stoffels dat nog andere bedrijven erin slagen om een vaccin te ontwikkelen.

(Fausto by Tagtik/Source: Canvas, De Standaard/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren