Tagtik

Tien dingen die je WEL nog kan doen met je kids

Al zeker vijf weken zullen de kinderen in België niet naar school gaan. De draconische maatregelen en ernst van de situatie zorgen voor een apart sfeertje. Maar we mogen zeker niet vergeten om kinderen gewoon onbezorgd kind te laten zijn. Wij contacteerden enkele experts en zetten voor jullie enkele tips op een rijtje om deze lockdown met je kids toch wat aangenamer en leerzamer te maken.

1.) Online bewegingschallenges
Heel wat kinderen hebben problemen om stil te zitten en nu we met z'n allen thuis moeten blijven, is het een grote uitdaging om energie kwijt te kunnen spelen om frustraties en heftige emoties te vermijden. Of je nu in een piepklein appartementje of een groot huis woont, online zijn heel wat challenges, spelletjes en opdrachten te vinden voor kids die ze praktisch overal kunnen uitvoeren. Wij raden jullie aan om bijvoorbeeld zeker eens de social mediakanalen van Sportaround te checken. Wie mikt het meeste pantoffels in de wasmand?

2.) Tijd nemen om te lezen
Dag in dag uit worden kinderen en tieners overspoeld door prikkels. Maak van deze vrije tijd gebruik om eens aan éénpuntfocus te doen door simpelweg je kinderen een aangenaam boek te laten lezen (dat ze bij voorkeur zelf hebben gekozen) of het voor te lezen. Je zal merken dat het hen rustiger maakt. Heel wat kinderen snakken immers naar minder prikkels en wat meer innerlijke rust.

3.) Opnieuw verbinden met je kids
Heb je soms het gevoel dat je zo gefocust bent op je werk en voortdurend onderweg bent van hier naar daar? Heb je soms het gevoel dat je eigenlijk geen flauw idee meer hebt waarmee je kids bezig zijn, welke angsten hen bezighouden en wat hen interesseert? Zie deze periode van 'gedwongen opsluiting' dan als een ongelofelijke opportuniteit om de band met je kinderen opnieuw sterker te maken. Eén tip: luister, luister en luister naar hen met een warm en begripvol hart.

4.) Leer hen het nieuws kaderen
De corona-updates vliegen ons tegenwoordig om de oren en dit kan voor heel wat kinderen en tieners bedreigend overkomen. Neem de tijd om samen met je zoon of dochter de kranten en het nieuws door te nemen en probeer de zaken te kaderen en relativeren. Geef ze meer info of zoek samen online naar meer informatie over bepaalde onderwerpen. Zo wordt deze lockdown een leermoment in plaats van een doelloze verplichte thuisvakantie. Wanneer de scholen terug open zullen gaan, moeten kinderen immers meteen opnieuw hun leerreflex bovenhalen en die honger en nieuwsgierigheid moet in tussentijd getriggerd blijven.

5.) Maak leuke filmpjes voor de grootouders
Wedden dat je kids en tieners je met dit advies beter kunnen helpen dan wie dan ook? Laat hen met een smartphone, tablet of computer leuke filmpjes opnemen die je dan vervolgens naar de grootouders of zieke vrienden kan sturen, aangezien bezoek op dit moment niet toegestaan is in het belang van hun gezondheid.

6.) Yoga for kids
Veel heb je niet nodig om aan yoga te kunnen doen. Deze gezonde en bijzonder populaire hobby is meer dan geschikt voor kinderen. De bewegingen en poses zullen hen fysiek uitdagen, maar ook mentaal voor meer rust zorgen. Op Youtube vind je bijvoorbeeld heel wat sessies die je gratis kan bekijken en uitproberen met je kinderen.

7.) Structuurkaart
Heel wat kinderen ondervinden moeilijkheden en zijn onrustig nu hun vaste dagindeling verdwenen is. Het schoolritme gaf hen een houvast en nu dit weg is, is het een goed idee om samen met hen werk te maken van een dagplanning. Zo kan je elke avond even enkele minuten de tijd nemen om een zogenaamde structuurkaart voor de volgende dag op te stellen. Let op: maak deze planning samen met je kids, het opstellen van de structuurkaart en het volgen van die planning kan enkel succesvol zijn indien er een wisselwerking is tussen ouders en kinderen. Hang deze planning vervolgens op een zichtbare plaats op, bijvoorbeeld op de koelkast.

8.) We spelen een spel vanavond!
Deze lockdown is dé ideale gelegenheid om je gezelschapspelletjes vanonder het stof te halen. Nu de bioscoop gesloten is, de sportactiviteiten beperkt worden en er niet naar school gegaan wordt, kan een gezelschapspel voor de nodige ontspanning zorgen. Het stimuleert trouwens ook de samenhorigheid binnen je gezin.

9.) Feestje bouwen in de woonkamer
Veel hebben kinderen niet nodig om een feestje te bouwen: zet hun favoriete muziek loeihard en swing lekker mee. Je boost er trouwens ook je eigen endorfines mee.

10.) Maak samen een 'verveeldoos'
Stop in de verveeldoos kaartjes met de naam van leuke spelletjes (die misschien ondertussen in de vergeethoek zijn beland). Laat ze telkens bij een ‘verveelmoment’ een kaartje trekken en het spel spelen. Als ouder hoef je hier zeker niet telkens aan mee te doen. Jij kan verder onthaasten en de kids beleven plezier. Wil je er nog meer voordeel uit halen, stop er dan enkele ‘nuttige’ opdrachten in, zoals bv. gedurende 10 minuten kamer opruimen, in 5 minuten tijd zoveel mogelijk speelgoed in de bak doen, enz. Het chronometreren op zich vinden kinderen al een spel!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren