Tagtik

Uitstel van schooljaar kan niet: leerkrachten hebben ook nood aan rust

Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), wil de scholen ook na 30 juni nog openhouden. Hij doet deze suggestie om een deel van de leerstofachterstand goed te maken, nu blijkt de de scholen nog minstens tot 3 mei gesloten blijven.

Weyts stelt wel voor om proclamaties en deliberaties in juli te laten plaatsvinden zodat er zo veel mogelijk tijd is voor lessen en examens. Het is wel aan de scholen die moeten beslissen over een verlenging van het schooljaar. De socialistische vakbond is alvast niet gewonnen voor het voorstel. "Leerkrachten en leerlingen verdienen rust na deze hectische periode.", klinkt het. 

De suggestie van Weyts is volgens algemeen secretaris van de socialistische vakbond ACOD Onderwijs, Nancy Libert, 'not done'. "Het schooljaar is niet ingekort, we zien dus niet in waarom het zou verlengd worden. Leerlingen en leerkrachten hebben de voorbije weken keihard gewerkt, het was zeker geen lockdownvakantie. Leerlingen en leerkrachten verdienen vakantie na deze hectische periode.", zegt Libert.

Een extra week zou volgens Libert ook geen soelaas brengen. "Bovendien is het nog veel te vroeg om daarover te praten. We weten nog niet hoe de situatie er na de lockdown zal uitzien. We weten nog niet of er examens gaan komen.", klink het. De leerstof die eventueel ingehaald moet worden, kan volgens Libert ook volgend jaar ingehaald worden. "Aan vakantie valt niet te morrelen.", besluit ze.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren