Tagtik

Van Gucht: "Kans op tweede golf moeilijk in te schatten"

De cijfers over de besmetting van het coronavirus van woensdag blijven een dalende trend vertonen, zowel wat de ziekenhuisopnames als het aantal sterfgevallen betreft. Die cijfers maken een versoepeling van de maatregelen mogelijk, maar het blijft opletten voor een tweede golf, zo meldde viroloog Steven Van Gucht.

"Het is heel moeilijk om de kans op een tweede golf in te schatten", aldus Van Gucht bij de voorstelling van de cijfers woensdag. "Het is mogelijk dat het aantal besmettingen en hospitalisaties terug stijgt als we maatregelen te snel loslaten of de regels onvoldoende volgen."

Een mogelijke tweede golf kan men wel zien aankomen, maar cijfers over een stijging van hospitalisaties of patiënten op afdelingen intensieve zorg kan met enkele maanden vertraging duidelijk worden.

"Sommige modellen voorspellen dat die stijging voor augustus zou zijn, maar het zou ook nog later kunnen zijn, in het najaar of in de winter, als de weersomstandigheden weer ongunstiger worden", zo zegt Van Gucht. Het is ook mogelijk dat er helemaal geen tweede golf komt, aldus de viroloog: dat hangt af van het succes van de contactonderzoeken en de aanpassingen van ons gedrag.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren