Tagtik

Van Ranst: "Vier is het maximum, met een bang hart"

De Nationale Veiligheidsraad heeft woensdag bekendgemaakt dat vanaf zondag 10 mei een beperkt sociaal contact mogelijk is: elk gezin mag het bezoek krijgen van 4 personen en die 4 personen moeten steeds dezelfde zijn. Het bezoek moet bij voorkeur in de tuin gebeuren en de regels voor social distancing moeten nageleefd blijven.

In 'Het Journaal Extra' op één geeft Marc Van Ranst toe dat het aantal van 4 personen echt het maximum was dat kon worden toegelaten. "Vier mensen ontmoeten is echt het maximale en we doen het met een bang hart", aldus de viroloog.

"Onze bevolking heeft de voorbije weken en maanden met heel wat verantwoordelijkheidszin gereageerd op de coronamaatregelen en daardoor is de curve naar beneden gegaan. Dat is de verdienste van iedereen en dat maakt dat we deze stap durven zetten. Controle is moeilijk, bijna onmogelijk," zo klinkt het nog.

De makkelijkste beslissing zou volgens Van Ranst geweest zijn om niets te veranderen en dus geen bezoek toe te laten. "We moeten de nieuwe fase in de versoepeling van de coronamaatregelen eerst evalueren. Alle winkels gaan opnieuw openen, mensen mogen elkaar opnieuw zien. Dat gaan we goed moeten evalueren. Het is overal afwachten", zo luidt het besluit van Van Ranst.

(Fausto by Tagtik/Source: één, VRT NWS/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren