Tagtik

Verplaatsingen: wat mag wel en wat niet?

De Nationale Veiligheidsraad heeft ons land al zeker tot 19 april strenge maatregelen opgelegd in een poging de verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen. Het land rekent op elk van ons om de burgerplicht zo goed mogelijk uit te voeren. 'Blijf in uw kot', werd dankzij federaal minister van Gezondheid Maggie De Block (Open Vld) de slagzin van deze quarantaineperiode. Maar wanneer mogen we eigenlijk nog buitenkomen? We zetten voor jullie de essentiële informatie die de overheid deelt op een rijtje.

Mag ik me verplaatsen?
Je moet maximaal thuisblijven om het contact met andere personen die niet onder hetzelfde dak wonen maximaal te vermijden.

Moet ik een attest hebben om rond te rijden zoals in Frankrijk?
Nee, er is geen attestatiesyteem is voorzien.

Mag ik gaan wandelen of joggen?
Ja, een luchtje scheppen is toegelaten. Je mag dit enkel doen met mensen van je gezin die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in). Je moet hierbij de sociale afstand met de vriend(in) respecteren.

Zijn er uitzonderingen op verplaatsingen?
Verplaatsingen zijn enkel toegelaten in het geval van noodzakelijkheid en omwille van dringende redenen, zoals bijvoorbeeld:
• Woon- werkverkeer;
• Absoluut noodzakelijke verplaatsingen (doktersbezoek, aankopen van etenswaren, verplaatsingen naar de post, bank, apotheker, tankstation of bijstand aan hulpbehoevenden, daklozen, verplaatsingen van ouders naar de opvang van hun kinderen, etc.);
• Fysieke activiteiten in openlucht, met respect voor de sociale afstand, fietsen en joggen zijn toegestaan. Verplaatsingen met de auto voor recreatie zijn niet toegestaan.

(Skwadra by Tagtik/Source: info-coronavirus/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren