Tagtik

Wat verandert er precies vanaf morgen?

Moederdag, zondag 10 mei. Het is een dag waar we allemaal naar uitkijken. De maatregelen rond het coronavirus worden namelijk versoepeld. Het is geweten dat we meer mensen mogen zien. Maar wat verandert er nu precies concreet?

1. We mogen terug meer mensen zien, maar nog niet te veel. 

Op Moederdag mogen we terug maximaal vier personen zien. Dat wil zeggen dat elk gezin maximaal vier personen mag ontvangen, maar dat moeten wel altijd dezelfde mensen zijn. Die mensen mogen op hun beurt ook enkel bij u langskomen en dus geen andere bezoekers ontvangen. In de praktijk mogen acht personen uit twee gezinnen dus enkel maar met elkaar afspreken. Al mag bijvoorbeeld één single ook vier andere singles ontvangen, zolang deze dus niet met andere personen contact gaan hebben. De vier bezoekers moeten dus niet per se samenwonen, al wordt dat wel aangeraden.

Voor Moederdag zal u dus waarschijnlijk moeten kiezen tussen uw familie of uw schoonfamilie. Het Staatsblad heeft deze week alle puntjes op de i gezet over de regel van vier, dat kan u hier allemaal nalezen.

2. Eén dag later mogen de winkels terug open.

Op 11 mei mogen de winkels eindelijk terug open. Dat moet wel onder strikte regels. Zo wordt er slechts één klant per 10 vierkante meter toegelaten worden en mag u maximaal een half uur in de winkel blijven. Voor kleinere winkels geldt er wel een uitzondering. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgevers om veilige werkomstandigheden te creëren.

Met je echtgenoot gaan winkelen is ook niet toegestaan. Je moet alleen gaan winkelen. Enkel voor kinderen jonger dan 18 jaar geldt een uitzondering, zij mogen door een ouder begeleid worden. Ook mensen die hulpbehoevend zijn, mogen vergezeld worden van één persoon. 

Daarnaast vraagt de Veiligheidsraad ook om naar een stad of gemeente in de buurt van uw woning of werkplek te gaan en dus níet het halve land te doorkruisen. Daguitstapjes of toeristische activiteiten blijven immers verboden.

Op het openbaar vervoer is een mondmasker verplicht. In de winkels is dit echter niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. In ieder geval moet ook in de winkels de afstand van 1,5 meter gerespecteerd worden. "Als het te druk is in de winkelstraat, keer je best op een andere keer terug", klinkt het. Winkelstraten zoals de Meir in Antwerpen zijn ook voorbereid. Zo heeft het Antwerpse bestuur besloten dat iedereen op de Meir rechts moet lopen.

3. Contactspoorders zullen de contacten van besmette patiënten natrekken

Er zullen maar liefst 2.000 contactspeurders op pad gaan. Zij zullen besmette patiënten opsporen en onderzoeken met wie ze allemaal in contact zijn gekomen. 

Indien een dokter een besmetting heeft vastgesteld zal deze het callcenter op de hoogte brengen. Vervolgens krijgt de patiënt met Covid-19 een telefoontje en moet deze persoon oplijsten met wie hij of zij allemaal in contact is gekomen. Of omgekeerd kan ook natuurlijk: u kan ook een telefoontje krijgen dat u in contact gekomen bent met iemand die besmet is, al zal zijn of haar naam nooit genoemd worden.

Als u in nauw contact gekomen bent met een besmette persoon, zal u zich twee weken thuis moeten isoleren.

4. Extreem veel testen uitvoeren

De exitstrategie staat of valt met het uitvoeren van zeer veel tests. Er zullen per dag ongeveer 25.000 testen moeten afgenomen worden. Sinds vorige week, 4 mei, worden er meer testen uitgevoerd, maar huisartsenvereniging Domus Medica benadrukte dat dat "een opstartfase" is, "met als doel een volledige operationele uitrol tegen 11 mei".

5. Scholen openen eind volgende week

Op vrijdag 15 mei openen de scholen. Dit zal een proefdag zijn om dan uiteindelijk op maandag 18 mei de deuren opnieuw deels te openen. Ook de scholen zullen zich natuurlijk een de zeer strenge maatregelen moeten houden. Door die test op 15 mei te houden, kunnen scholen als het nodig is hun organisatie nog bijsturen in het weekend.

Heel wat (hygiëne)maatregelen blijven nog voor lange tijd actief. Blijf thuis als u ziek bent. Was vaak je handen. Hou 1,5 meter afstand van andere mensen. Kom zo weinig mogelijk samen met anderen, beperk uw fysieke contacten. Draag een mondmasker op het openbaar vervoer of op een drukke plaats. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)

Ook dit kan u interesseren