Tagtik

"Weekendeffect speelt weer mee in nieuwe cijfers"

In het weekend komen de dagelijkse cijfers rond het coronavirus niet altijd volledig binnen. Dat geldt volgens viroloog Steven Van Gucht ook weer bij de cijfers van vandaag. Dat zei hij in het VTM Nieuws. Toch zijn de nieuwste cijfers nog steeds bemoedigend. 

"Meer mensen mogen het hospitaal verlaten, sinds einde maart liggen er voor het eerst weer minder dan 5.000 mensen in het ziekenhuis. Er is ook een geleidelijke daling van het aantal overlijdens in de ziekenhuizen.", zegt Van Gucht. Het blijft opvallend dat in woonzorgcentra inmiddels bijna twee keer zoveel doden zijn geval dan in ziekenhuizen. Maar ook daar lijkt zich toch een top af te tekenen, al is het nog wat te vroeg voor die conclusie.", zegt de viroloog. 

Nog volgens Van Gucht is de overschatting in het aantal overlijdens in woonzorgcentra niet bijzonder groot. "De overschatting is mogelijk, maar het blijft wel een oordeel dat door een arts wordt gemaakt op basis van de situatie in een bepaald woonzorgcentrum.", klinkt het bij Van Gucht. "Je kan dus toch wel spreken van een 'sterk vermoeden'. Bovendien sterven er twee- tot driehonderd extra mensen per dag, wat een ernstige oversterfte is.", besluit hij.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Illustration Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren