Tagtik

Zeelucht blijkt toch niet zo gezond te zijn!

Uit onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) blijkt de lucht aan zee een grotere concentratie aan PFAS te bevatten dan de lucht in het binnenland.

PFAS zijn water- en vuilafstotende stoffen die gebruikt worden in producten als schoonmaakmiddelen, verpakkingen of regenjassen. Voor toxicoloog Jacob De Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam is het geen verrassing dat die stoffen in kuststreken meer voorkomen. Dat bleek eerder ook al uit Nederlands en Noors onderzoek.

"Waarschijnlijk waait het eerst rond over land en zet het zich vast op het schuim op de golven van de zee. En wordt het daarna via de zee en de brekende golven aangeblazen over de kust", zo vertelt hij in Het Nieuwsblad.

"Er is geen reden tot paniek of acuut gevaar als je zeelucht inademt", zegt De Boer nog. "Maar wat dit wel aantoont, is hoever we het hebben laten komen met die PFAS. Zelfs de gezonde zeelucht is erdoor verontreinigd." Hij pleit dan ook voor een verbod van PFAS-productie.

Bij het onderzoek van de VITO bleek de concentratie in Knokke-Heist zeven keer meer dan in Borgerhout en veertig keer meer dan in Dessel. 

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren